Od A do Z

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Babka piaskowa

Bakłażan w syczuańskim sosie słodko-kwaśnym

Beziki z kremem lemon curd

Biało-czerwona wariacja na temat mozzarelli z granatem

Blok czekoladowy

Botwina z pomidorami, szpinakiem i migdałami

Botwinkowa zupa

Bób po sycylijsku

Bruschetta z kremem z karczocha

Buraki marynowane

Chrupiące bułeczki śniadaniowe

Chleb wieloziarnisty (bez zakwasu)

Chłodnik litewski

Ciasteczka ciambelline al vino

Ciasto z dyni z cynamonem

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto z truskawkami

Cukinia w zalewie octowej z curry

Cukinia w zalewie octowej z kurkumą

Dorsz smażony z curry w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i pieczarek z ziołami

Dorsz skrei z harissą, ziemniakiem Hasselback i pieczarkami w sosie winno-maślanym

Drożdżówki z rabarbarem i kozim twarożkiem

Dynia marynowana

Dynia delicata pieczona z ziołami z sosem kurkowym

Faszerowane kwiaty cukinii

Faworki

Figi z gruszkami i malinami na rukoli ze złocistym lazurem w miodowym sosie winegret

Frittata warzywna

Gaspacho

Gęś pieczona na marchewce i jabłkach z rozmarynem

Gruszka z Fourme d’Ambert na zielonym spodzie

Gruszka w czerwonym winie z sosem czekoladowym

Gruszki marynowane

Jabłecznik

Kalafior i cukinia pieczone z ziołami

Karczochy pieczone

Karczochy po rzymsku

Karczochy smażone po rzymsku

Karmelizowany kurczak w czerwonym winie z sosem pomidorowo-bazyliowym ze szczyptą chilli

Kasza gryczana z kolbaszem

Kasza jaglana z jarmużem lub szpinakiem

Kasza jaglana z szuszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Keks

KISZONKA: burak, biała kapusta i czosnek

Knedle z wiśniami

Kompot z papierówek

Kompot z rabarbaru

Kompot z wiśni

Konfitura z papierówek i wiśni z korzenną nutą

Konfitura z pigwowca z rumem

Krem pomidorowy

Krem selerowy z groszkiem

Krem z cukinii

Krem z pieczonej dyni z papryką, curry i domowym sosem pomidorowym

Krupnik z truflowymi ziemniakami

Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak grillowany marynowany w jogurcie z młodymi ziemniakami i mizerią

Kurczak karmelizowany z fasolką szparagową

Kurki w białym winie na sałatach z malinami i kozim serem

Kurki na sałacie z jajkiem sadzonym

Kurki w śmietanie

Łosoś pieczony z fenkułem i ziemniakami

Makaron chow mein smażony z warzywami

Makaron smażony z krewetkami

Makaron smażony pad thai

Makaron Stuzzicarelli al Nero di Seppia z dynią prowansalską i kurkami

Makowiec Halinki

Marchewka z jogurtem i cynamonem

Mazurek migdałowy z płatkami róż

Mazurek toffi z daktylami

Mus malinowy

Nalewka z pigwowca

Ogórki małosolne

Ogórki w zalewie octowej z musztardą

Ogórki w zalewie octowej z curry

Ogórki w zalewie octowej z kurkumą

Ogórkowa sałatka (marynata)

Okoń chrupiący

Omlet ze szparagami

Oponki

Orzechówka (nalewka) słodka i wytrawna

Papryka marynowana

Pasztet z gęsiny

Pasztet z mięsa i warzyw z wywaru

Pączki

Penne ze szparagami i prosciutto

Penne z domowym sosem paprykowym

Pęczotto z dynią, oscypkiem i orzechami laskowymi

Pieczone szparagi z parmezanem i bułką tartą

Pieczony bakłażan z mozarellą

Piernik domowy

Pierniczki Lebkuchen

Pierogi z jagodami

Pierożki z gruszką, serem Fourme d’Ambert i orzechami

Pierś kaczki z suszonym granatem i chilli

Pierś kaczki confit z ziemniaczanymi kluskami warmińskimi

Pierś kaczki pod orzechową pierzynką z pieczarkami

Piklowana cebula z przyprawami korzennymi

Placuszki z cukinii z curry i szafranem

Pomidory suszone

Proziaki

Pstrąg pieczony w soli

Przegrzebki smażone czyli małże św. Jakuba

Przyprawa do piernika domowa

Rabarbarowa lemoniada

Racuchy dyniowo-korzenne z czekoladą

Raki smażone

Ryba po kaszubsku

Saltimbocca alla romana

Sałata z rabarbarem i kurczakiem

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka sycylijska

Sandacz w białym winie

Schab marynowany w ziołach z zieloną fasolką i kurkami

Schab pieczony z majerankiem

Sernik duet

Smażony ser halloumi z chilli i ziołami

Sos jogurtowo-czosnkowy

Sos paprykowy domowy

Sos salsa verde

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti all’amatriciana

Spaghetti al pomodoro według Anna Ewa Maria

Spaghetti al pomodoro według Audrey Hepburn

Suppli’

Śledź marynowany w czerwonym winie z przyprawami korzennymi

Śliwki marynowane na słodko

Śliwki zapiekane pod kruszonką

Szparagi z frankfurterkami i jajkiem sadzonym

Szparagi zapiekane z masłem i parmezanem a’la Artusi

Szparagi z ziołami i jajkiem na miękko

Szpinak z granatem, orzechami włoskimi i prosciutto

Tarta z rabarbarem i malinami

Tarta z rabarbarem i kremem budyniowym

Tatar z łososia

Tonnarelli al nero di seppia ze smażonymi kurkami i pomidorkami koktajlowymi z aromatem czosnku i pietruszki

Tymbaliki (galaretka) z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka śródziemnomorska na cieście francuskim

Zielona sałatka z awokado i kolendrą

Zielone pomidory marynowane

Zielony chłodnik z awokado z wędzonym łososiem

Zupa cebulowa na białym winie

Zupa chińska z pomidorami

Zupa z krewetek tom yum goong (Tajlandia)

Zupa kasztanowa z ciecierzycą (Włochy)

Zupa mercimek corbasi (Turcja)

Zupa mien ga (Wietnam)

Zupa szczawiowa