Wiosenne smaki dzieciństwa

Jakby cieplej, a w słońcu i zaciszu to nawet gorąco. W piątkowym targowym koszu stałe fragmenty gry: szparagi, botwina, rabarbar, młode ziemniaki, zielenina, małe ogóreczki z zestawem do małosolnych, no i wreszcie nasze polskie truskawki w przyzwoitej cenie. W weekend wpadają Przyjaciele i znajomi, ktoś na obiad, ktoś na kawę z deserem – z mojego domu nikt głodny nie wyjdzie! Można już zaszaleć z „letnim” menu i wskrzesić smaki dzieciństwa, na stole więc klasyczny chłodnik, młode ziemniaki z kurczakiem i mizerią, ciasto z truskawkami i kompot z rabarbaru z babcinej receptury. W spiżarni zaś ogórki nastawione na małosolne w glinianym naczyniu, w którym zawsze robiła je Mama, a ja podjadałam już po jednym dniu, nie mogąc doczekać się kiedy będą gotowe. Do dziś zresztą lubię je takie „młode” chrupiące, nie ukwaszone. Wiosenna obfitość, a jednocześnie prostota. I za to kocham maj!

 

*****

 

Chłodnik litewski

 

 

pęczek botwiny lub małych buraczków z liśćmi
3 opakowania zsiadłego mleka po 500 g
1 śmietana kremówka 200 g
1 butelka zakwasu buraczanego Krakus 330 ml
3 średnie świeże ogórki węże
pęczek grubego szczypioru
łyżka białego cukru
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
jajka (w zależności od ilości porcji)

Buraczki umyć, odciąć, obrać i pokroić na średniej grubości plasterki. Po oberwaniu liści, łodygi pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Wrzucić wszystko na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, ugotować al dente, odcedzić, ostudzić. Zsiadłe mleko, śmietanę, zakwas buraczany zmiksować z cukrem, solą i pieprzem (wedle uznania) na aksamitną masę. Dodać ostudzoną botwinę i buraczki, startego na tarce z grubymi oczkami ogórka, pokrojony szczypior. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

*****

 

Grillowany kurczak marynowany w jogurcie z młodymi ziemniakami i sałatą

 

 

podwójna pierś kurczaka

sok z limonki

4 łyżki jogurtu

2 ząbki czosnku

garść posiekanego tymianku

sól, pieprz świeżo mielony

1 kg młodych ziemniaków

duża główka sałaty

pęczek grubego szczypioru

opakowanie 400 g dobrej jakości śmietany 18%

szczypta cukru

Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić przez folię w grubszych miejscach. Włożyć do marynaty z czosnku, tymianku, soku z limonki, jogurtu, soli i pieprzu,  a następnie do lodówki na kilka godzin. Smażyć ok. 2-3 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej grillowej patelni. Ziemniaki ugotować. Śmietanę wymieszać w kubku z solą, pieprzem i cukrem. Sałatę umyć, porwać na drobniejsze listki, szczypior pokroić na kawałki ok. 1 cm, wymieszać ze śmietaną. Można podawać również  z klasyczną mizerią: cienko pokrojone gruntowe ogórki, śmietana, sól, pieprz, świeży koperek.

 

*****

 

Ogórki małosolne Halinki

 

 

1 kg świeżych ogórków gruntowych (wybierajmy mniejsze)

2 litry wody

2 łyżki soli

kilka liści chrzanu

2 korzenie chrzanu ok. 10 cm

duża główka czosnku

kilka całych łodyg kopru z kwiatostanem

2 liście czarnej porzeczki

gliniany garnek

Ogórki dobrze umyć, oderwać ogonki i moczyć ok. godziny w zimnej wodzie. Wodę zagotować z solą i studzić przez kilka minut. Do glinianego garnka włożyć warstwami na zmianę z ogórkami liście, chrzan, główkę czosnku przepołowioną w poprzek, koper. Ogórki układamy ciasno. Zalewamy solanką tak, aby przykryła ogórki. Przykrywamy małym talerzem, pozostawiając trochę przestrzeni, żeby gaz wydzielany przez fermentujące ogórki miał ujście a talerz przyciskamy czymś ciężkim. Doskonałe jako dodatek do kanapek bądź gorących mięsnych dań i młodych ziemniaków.

*****

 

Ciasto z truskawkami

 

 

½ kg świeżych truskawek

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka śmietany 30% dobrej jakości

1 szklanka cukru

2 duże jajka

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Forma do pieczenia ok. 24 x 36 cm

Zmiksować jajka z cukrem, wlać śmietanę i oliwę, dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych składników. Wymieszać łyżką na gładką masę, wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzać do 1800C. Piec w tej temperaturze ok. 45 minut – sprawdzić metodą „suchego patyczka”. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

***** 

Kompot z rabarbaru, jak u Babci

 

 

2 litry wody

kilka łodyg świeżego rabarbaru

szczypta cynamonu

parę goździków

cukier (według własnego uznania)

Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wrzucić umyty i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki rabarbar. Gotować ok. 30 minut do miękkości. Dodać cukier, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Przelać przez sito do dzbanka lub karafki.  

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest