Coś z niczego, co się nawinie czyli recykling lodówki oraz inspiracje rodem z Sycylii. Któregoś dnia wpadło mi w ręce kilka kawałków różnych serów. Ciasto francuskie jest zawsze na wszelki wypadek. Warzywa i słoiczki z różnymi przysmakami też. I tak powstała śródziemnomorska wariacja zapiekanki. Tak naprawdę tutaj można puścić wodze fantazji, zamieniać sery, dodawać ulubione zioła. Kupując czerwone pomarańcze i fenkuł, przypomniałam sobie o sałatce, na którą przepis zdradziła mi pewna Włoszka. A gdy zostaje mi marynata i sos ze smażenia comberków jagnięcych, wyciągam paczkę sera halloumi i powstaje szybka, pyszna przekąska. Zostawiam Wam tu więc kilka podpowiedzi na szybkie i smaczne przekąski, sprawdzające się właściwie w porze każdego posiłku. Optymalne z dobrym winem :)
Bon apetit!
Zapiekanka śródziemnomorska na cieście francuskim
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
sery: Bursztyn/ pecorino/ miękki z zielonym pesto/ hiszpański owczy pleśniowy/
duża szalotka
4 ząbki czosnku
duże owoce kaparów
czarne oliwki
papryczki jalapenos marynowane w occie winnym @Latosowo
keczup z dyni (lub inny domowy sos na bazie pomidorów, papryki etc.)
pieprz świeżo mielony
Ciasto ułożyć na papierze w brytfance tak, aby brzegi lekko wystawały ponad spód, by na koniec zawinąć je od góry na nadzienie. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Sery zetrzeć na grubej tarce, bądź pokroić w cieniutkie plastry, pleśniowy pokruszyć palcami. Ciasto posmarować sosem, rozrzucić na nim luźno czosnek i szalotkę. Rozłożyć kolejno warstwami sery – na końcu rozkruszone. Rozrzucić jalapeno, oliwki i kapary. Zawinąć wystające brzegi. Rozgrzać piekarnik do 1800C, piec według czasu podanego na opakowaniu ciasta, zwykle ok 15-20 minut, do zrumienienia brzegów. Podawać gorące, oprószone świeżym pieprzem.
*****
Sałatka sycylijska
2 czerwone pomarańcze z Sycylii
2 łodygi selera naciowego
duży fenkuł (koper włoski)
1 duża biała lub czerwona cebula
czarne oliwki
kilka anchois (opcjonalnie)
Sos:
3 łyżki oliwy
sok z jednej cytryny
pół łyżeczki białego pieprzu
Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Seler, fenkuł, cebulę pokroić w piórka. Ułożyć na dużym talerzu warstwami. Rozłożyć oliwki i anchois. Składniki sosu wymieszać, aby powstał aksamitny, gładki sos. Polać sałatkę. Podawać z bagietką.
*****
Smażony ser halloumi z chilli i ziołami
opakowanie sera halloumi
marynata pozostała ze smażenia comberków jagnięcych
marynata do zrobienia na świeżo, jeśli nie mamy tzw. resztek
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli lub pepperoni
gałązka świeżego rozmarynu
garść świeżej mięty
otarta skórka z 1 cytryny
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
Składniki marynaty wymieszać lub wykorzystać pozostałą ze smażenia mięsa, podgrzać na patelni i włożyć na nią pokrojony w centymetrowe plastry ser halloumi. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Podawać z chlebkiem typu pita.