Coś z niczego i odrobina Śródziemnomorza

Coś z niczego, co się nawinie czyli recykling lodówki oraz inspiracje rodem z Sycylii. Któregoś dnia wpadło mi w ręce kilka kawałków różnych serów. Ciasto francuskie jest zawsze na wszelki wypadek. Warzywa i słoiczki z różnymi przysmakami też. I tak powstała śródziemnomorska wariacja zapiekanki. Tak naprawdę tutaj można puścić wodze fantazji, zamieniać sery, dodawać ulubione zioła. Kupując czerwone pomarańcze i fenkuł, przypomniałam sobie o sałatce, na którą przepis zdradziła mi pewna Włoszka. A gdy zostaje mi marynata i sos ze smażenia comberków jagnięcych, wyciągam paczkę sera halloumi i powstaje szybka, pyszna przekąska. Zostawiam Wam tu więc kilka podpowiedzi na szybkie i smaczne przekąski, sprawdzające się właściwie w porze każdego posiłku.

Bon apetit!

 

Zapiekanka śródziemnomorska na cieście francuskim

 

 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

sery: Bursztyn/ pecorino/ miękki z zielonym pesto/ hiszpański owczy pleśniowy/

duża szalotka

4 ząbki czosnku

duże owoce kaparów

czarne oliwki

papryczki jalapenos marynowane w occie winnym @Latosowo

keczup z dyni (lub inny domowy sos na bazie pomidorów, papryki etc.)

pieprz świeżo mielony

 

Ciasto ułożyć na papierze w brytfance tak, aby brzegi lekko wystawały ponad spód, by na koniec zawinąć je od góry na nadzienie. Szalotkę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Sery zetrzeć na grubej tarce, bądź pokroić w cieniutkie plastry, pleśniowy pokruszyć palcami. Ciasto posmarować sosem, rozrzucić na nim luźno czosnek i szalotkę. Rozłożyć kolejno warstwami sery – na końcu rozkruszone. Rozrzucić jalapeno, oliwki i kapary. Zawinąć wystające brzegi. Rozgrzać piekarnik do 1800C, piec według czasu podanego na opakowaniu ciasta, zwykle ok 15-20 minut, do zrumienienia brzegów. Podawać gorące, oprószone świeżym pieprzem.

 

*****

 

Sałatka sycylijska

 

 

2 czerwone pomarańcze z Sycylii

2 łodygi selera naciowego

duży fenkuł (koper włoski)

1 duża biała lub czerwona cebula

czarne oliwki

kilka anchois (opcjonalnie)

Sos:

3 łyżki oliwy

sok z jednej cytryny

pół łyżeczki białego pieprzu

 

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Seler, fenkuł, cebulę pokroić w piórka. Ułożyć na dużym talerzu warstwami. Rozłożyć oliwki i anchois. Składniki sosu wymieszać, aby powstał aksamitny, gładki sos. Polać sałatkę. Podawać z bagietką.

 

*****

 

Smażony ser halloumi z chilli i ziołami

 

 

opakowanie sera halloumi

marynata pozostała ze smażenia comberków jagnięcych

marynata do zrobienia na świeżo, jeśli nie mamy tzw. resztek

4 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 świeża papryczka chilli lub pepperoni

gałązka świeżego rozmarynu

garść świeżej mięty

otarta skórka z 1 cytryny

sól himalajska

pieprz świeżo mielony

 

Składniki marynaty wymieszać lub wykorzystać pozostałą ze smażenia mięsa, podgrzać na patelni i włożyć na nią pokrojony w centymetrowe plastry ser halloumi. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Podawać z chlebkiem typu pita.