Publikacje

Zapraszam do rozmowy! 

 

POLSKIE RADIO 24

“Jesteś tym, co jesz. Zdrowa żywność i odporność.”

Rozmawialiśmy o świadomym jedzeniu z red. Mariuszem Gzylem, Marcinem Banachem, szefem kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia i Andrejem Modic, twórcą internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik.

 

SUKCES PISANY SZMINKĄ

Jak zrobić idealną sycylijską caponatę?

Przeczytajcie fascynującą opowieść Małgorzaty Buttitty o tym, jak miłość do dobrego jedzenia łączy ludzi

Przepis na sukces: szczypta serca i dużo miłości

Ewa Okrasa-Siniarska wychowała się w rodzinie z tradycjami cukierniczymi, więc nic dziwnego, że już jako dziecko z zamiłowaniem piekła pierwsze ciasta. Opowiada mi o wielu obliczach miłości, spełnionych marzeniach i swoim miejscu na ziemi, Przystanku Miłość.

Jabłka królowej

Zdrowe, aromatyczne, kuszące zapachem koksy, renety, kosztele –  odnajduję zapomniane smaki sadów, po których biegałam w dzieciństwie i dzielę się przepisem na pyszny jabłecznik.

Toskańskie olśnienie

Piotr Karoń zostawił pracę w korporacji, by realizować swoje pasje. Wilk morski, koneser dobrej kuchni i wina, odkrywca nowych smaków opowiada mi o swoich inspiracjach.

Sekret udanych przetworów

Skrzynki na targu pełne są świeżych, pachnących słońcem, dojrzałych warzyw i owoców. Złapmy tę chwilę i pakujmy na zimę w słoiki, co się da!

Chłodnik doskonały na upały

Lato przywitało nas tropikalnie. Trzeba dużo pić, a co jeść? Gdy z nieba leje się żar, z pewnością sprawdzi się orzeźwiający i sycący chłodnik.

Tango, samba i ceviche

Wywiad z Jackiem Wanem o tym, na co kulinarny smakosz może liczyć w Buenos Aires i czy argentyńskie steki są przereklamowane.

Pączek na szczęście

Karnawał w pełni, w tym roku niestety krótki, więc niebawem ostatki. A jak ostatki to 4 lutego – Tłusty Czwartek. Bez pączków się nie obędzie!

Szybko i smacznie na Święta

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Nie masz czasu na przygotowania? Dla zapracowanych przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów na świąteczny stół.

Szlacheckie trunki na naszym stole
Owocowe, ziołowe, kwiatowe, korzenne a nawet czekoladowe. Pomysłów na nalewki jest mnóstwo. Wszystko zależy od inwencji twórczej autora.

Gęsina nie tylko na świętego Marcina
Gęś wraca na nasze stoły. Nie ograniczajmy się zatem do dnia św. Marcina i Bożego Narodzenia. Stwórzmy gęsie rarytasy na niedzielny obiad.

Sezon na śliwki
Jesień przyszła, a wraz z nią sezon na śliwki. To owoc, z którym można poszaleć w kuchni. Zobaczcie nasze inspiracje!

3 sposoby na dynię
Idealna na rozgrzewkę w pierwsze jesienne chłody jest ozdobą stołu. Nie tylko z okazji Halloween.

Jesień pod gruszą
Pełna temperamentu polska gruszka i dystyngowany francuski ser z tradycjami? Mimo tylu różnic potrafią stworzyć związek idealny!