Pod koniec lutego zrobiłam na przekór zimie i spędziłam trochę czasu w ciepłym klimacie. Poza eksplorowaniem emirackiej gastronomii, miałam na co dzień przyjemność zasiadać przy stole w domowym zaciszu u moich Przyjaciół. W temperaturze 25+ dopisywał mi apetyt głównie na świeże, warzywno-owocowe menu i jadłam to, co w zasięgu ręki. Wakacje (choć od kuchni to chyba nigdy nie mam wakacji) nie zwalniają od #zerowaste więc przegląd lodówki był, a jakże. Właściwie to jej zawartość wyznaczała trend na talerzu więc zaglądając do niej przed śniadaniem czy przed kolacją, myślałam „co by tu dziś?” I tak powstało kilka poniższych smacznych dań. Któregoś dnia trafiłam na hit Internetu, zrobiłam i zajadałam się przepyszną piklowaną cebulkę od Jarzynovej – można ją dorzucić do niżej opisanej sałatki z awokado lub na tost z hummusem, do śledzia, właściwie do wszystkiego, co przyjdzie Wam do głowy. Bon apetit!
Zielona sałatka z awokado i kolendrą
duże dojrzałe awokado
średni ogórek wąż
średnia czerwona cebula
limonka
garść świeżej kolendry
sól, pieprz cayenne
Wszystkie warzywa obrać i pokroić: cebulę w piórka, ogórka w plasterki, awokado w kostkę. Oprószyć solą i cayenne. Wycisnąć sok z limonki, polać sałatkę, wymieszać. Doskonała z tostem lub grzanką.
*****
Biało-czerwona wariacja na temat mozzarelli z granatem
duża mozzarella
kilka pomidorków cherry
duży owoc granata
kilka liści sałaty rzymskiej
garść rukoli
oliwa
sól
Granat otworzyć i wyjąć pestki. Garść odłożyć do wyciśnięcia na sok. UWAGA: nie warto brudzić wyciskarki dla kilku pestek, użyłam….. ręcznej wyciskarki do czosnku, aczkolwiek ostrożnie, żeby nie zachlapać siebie i połowy kuchni. Mozarellę pokroić na grube plastry. Pomidorki przekroić na pół. Łyżkę oliwy wymieszać z sokiem z granata i szczyptą soli. Na dużym płaskim talerzu ułożyć sałaty, na nich mozzarellę, pomidorki i posypać pestkami granata.
*****
Frittata warzywna
średnia czerwona cebula
kilka ząbków czosnku
kilka różyczek gotowanego kalafiora
pieczony burak
kilka różyczek surowego brokuła
kilka sztuk surowej kukurydzy baby
duża zielona papryka
dwa średnie pomidory
natka pietruszki
6 jajek
sól, pieprz
oliwa
Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i podsmażyć lekko czosnek w plasterkach, następnie to samo z brokułem, kalafiorem i kukurydzą. Burak i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć chwilę. Jajka roztrzepać w misce z solą i pieprzem. Zalać warzywa na patelni, ułożyć na wierzchu plasterki pomidorów, przykryć i smażyć do ścięcia się jajek. Jeśli patelnia nadaje się do
*****
Piklowana cebulka od Dominiki Wójciak vel Jarzynova
5 średnich czerwonych cebul
2 łyżeczki kolendry w ziarnach
2 łyżeczki soli
4 gwiazdki anyżu
Marynata:
200 ml octu jabłkowego
400 ml wody
4 łyżki miodu
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki, ułożyć w słoiku do ¾ wysokości, włożyć do słoika przyprawy. Marynatę zagotować w garnku i gorącą zalać cebulę w słoiku. Zamknąć i odstawić do ostudzenia, następnie już zimną wstawić do lodówki. Gotowa do jedzenia następnego dnia. Dla cierpliwych: im dłużej stoi, tym bardziej się przegryza.