Kaczka, która zawsze się udaje

Od czasu do czasu nachodzi mnie kaczka. W domu rodzinnym pojawiała się zwykle w wersji klasycznej, pieczona w całości z jabłkami, przepyszna. Teraz lubię przyrządzić pierś lub udko w różnych bardziej lub mniej oczywistych wersjach, w zależności od tego, co mam w lodówce albo na półce z przyprawami. A że na półce przypraw jest ok. 50 i jeszcze w szafeczce te, które nie zmieściły się na półce. Moi przyjaciele i znajomi, wiedząc, że najmilszym prezentem z podróży jest coś do jedzenia, zwożą mi przyprawy z całego świata i zwykle to mnie inspiruje do kolejnych eksperymentów. I tak na przykład Edi przywiozła mi z Gruzji anardanę czyli sproszkowane, suszone na słońcu pestki granatu, o owocowym, lekko kwaśnym smaku. Sypnęłam więc do kaczki razem z płatkami chilli i okazało się to połączeniem doskonałym. Poniżej inspiracje dla Was – trochę czasu zajmują, nie są to dania do zrobienia w 5 minut, ale nie są też skomplikowane. Dobra kuchnia wymaga czasu, skupienia i zaangażowania. Pamiętajcie o najważniejszym, magicznym składniku… do każdej potrawy dodaję odrobinę serca, własnego oczywiście 😊 Bon apetit!

 

Pierś kaczki  z suszonym granatem i chilli

 

 

2 piersi kaczki

2 łyżki zmielonego suszonego granata (anardany)

1 łyżka płatków chilli

sól, pieprz mielony

2 duże jabłka

1 duża główka czosnku

Piersi kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę kaczki ostrym nożem w karo (pod kątem tak, aby nie naciąć mięsa pod spodem). Z każdej strony posypujemy przyprawami. Zostawiamy w lodówce pod przykryciem na 3 godziny (można dłużej, żeby się jeszcze lepiej przegryzły). Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale NIE obieramy. Jabłka myjemy, osuszamy, NIE obieramy. Kroimy na podłużne niezbyt cienkie kawałki, wykrawamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy dużą patelnię. Na suchą patelnię kładziemy mięso skórą do dołu i smażymy kilka minut do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Przekręcamy na drugą stronę, smażymy 15-20 minut w zależności od grubości piersi (można sprawdzić odkrawając z brzegu kawałeczek). Mięso powinno być przypieczone z zewnątrz i miękkie różowe w środku. Po 10 minutach od przekręcenia kaczki na drugą stronę, wrzucamy na patelnię czosnek i jabłka, mieszamy od czasu do czasu tak, aby nie rozpadły się – powinny być chrupiące.

*****

 

Pierś kaczki confit z ziemniaczanymi kluskami warmińskimi

 

 

2 piersi kaczki

litr gęsiego tłuszczu

kilka obranych ząbków czosnku

kilka liści laurowych

kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

sól, pieprz mielony

Nacieramy mięso solą, pieprzem, obkładamy czosnkiem, listkami laurowymi, gałązkami tymianku i rozmarynu, wkładamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy gęsi tłuszcz, wkładamy piersi kaczki tak, aby całe były przykryte tłuszczem  i gotujemy 1,5 godziny w temperaturze ok 700C. Na koniec możemy przysmażyć z każdej strony na patelni, aby były rumiane.

 

Ziemniaczane kluski warmińskie*

75 dag ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,

6-8 dag masła lub margaryny

30 dag mąki

2-4 jajka

sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę i dokładnie wyrobić na ciasto, dodając mąkę, masło, jajka, sól. Zbyt luźne ciasto zagęścić mąką. Formować okrągłe kluski lub wrzucać łyżką na wrzącą osoloną wodę, gotować ok. 5 minut. Dobrze smakuję tez odsmażone na patelni z cebulką.

*Przepis pochodzi z książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” (2007) Małgorzaty K. Jankowskiej-Buttitta

*****

 

Pierś kaczki pod orzechową pierzynką z pieczarkami

 

2 piersi kaczki

sól, pieprz

ocet balsamiczny

20 dag orzechów włoskich

130 g miękkiego masła osełkowego + 3 łyżki do pieczarek

10 dag tartej bułki

50 dag pieczarek

kilka ząbków czosnku

pęczek natki kolendry (można zastąpić pietruszką)

 

Orzechy mielimy (np. w starym młynku do kawy) lub drobniutko siekamy. Mieszamy je z masłem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby stwardniało. Nacinamy skórę kaczki ostrym nożem w karo (pod kątem tak, aby nie naciąć mięsa pod spodem), smażymy na suchej patelni po kilka minut z obu stron, odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Do sosu ze smażenia mięsa dolewamy ocet balsamiczny, wykorzystamy go potem do polania kaczki. Usmażone piersi owijamy od góry orzechowym stwardniałym ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i grillujemy do zrumienienia orzechowej warstwy. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle, dodajemy posiekany w plasterki czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy pierś kaczki polaną sosem balsamicznym i pieczarkami.

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest