Kaczka, która zawsze się udaje

Od czasu do czasu nachodzi mnie kaczka. W domu rodzinnym pojawiała się zwykle w wersji klasycznej, pieczona w całości z jabłkami, przepyszna. Teraz lubię przyrządzić pierś lub udko w różnych bardziej lub mniej oczywistych wersjach, w zależności od tego, co mam w lodówce albo na półce z przyprawami. A że na półce przypraw jest ok. 50 i jeszcze w szafeczce te, które nie zmieściły się na półce. Moi przyjaciele i znajomi, wiedząc, że najmilszym prezentem z podróży jest coś do jedzenia, zwożą mi przyprawy z całego świata i zwykle to mnie inspiruje do kolejnych eksperymentów.

I tak na przykład Edi przywiozła mi z Gruzji anardanę czyli sproszkowane, suszone na słońcu pestki granatu, o owocowym, lekko kwaśnym smaku. Sypnęłam więc do kaczki razem z płatkami chilli i okazało się to połączeniem doskonałym. Poniżej inspiracje dla Was – trochę czasu zajmują, nie są to dania do zrobienia w 5 minut, ale nie są też skomplikowane. Dobra kuchnia wymaga czasu, skupienia i zaangażowania. Pamiętajcie o najważniejszym, magicznym składniku… do każdej potrawy dodaję odrobinę serca, własnego oczywiście 😊 Bon apetit!

Pierś kaczki  z suszonym granatem i chilli

  • 2 piersi kaczki
  • 2 łyżki zmielonego suszonego granata (anardany)
  • 1 łyżka płatków chilli
  • sól, pieprz mielony
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża główka czosnku

Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórę kaczki ostrym nożem w karo (pod kątem tak, aby nie naciąć mięsa pod spodem). Z każdej strony posypać przyprawami. Zostawić w lodówce pod przykryciem na 3 godziny (można dłużej, żeby się jeszcze lepiej przegryzły). Czosnek rozdzielić na ząbki, ale NIE obierać. Jabłka umyć, osuszyć, NIE obierać. Pokroić na podłużne niezbyt cienkie kawałki, wykrawając gniazda nasienne.

Rozgrzać dużą patelnię. Na suchą patelnię położyć mięso skórą do dołu i smażyć kilka minut do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Przekręcić na drugą stronę, smażyć 15-20 minut w zależności od grubości piersi (można sprawdzić odkrawając z brzegu kawałeczek). Mięso powinno być przypieczone z zewnątrz i miękkie różowe w środku. Po 10 minutach od przekręcenia kaczki na drugą stronę, wrzucić na patelnię czosnek i jabłka, mieszać od czasu do czasu tak, aby nie rozpadły się – powinny być chrupiące.

*****

Pierś kaczki confit z ziemniaczanymi kluskami warmińskimi

  • 2 piersi kaczki
  • litr gęsiego tłuszczu
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • sól, pieprz mielony

Nacieramy mięso solą, pieprzem, obkładamy czosnkiem, listkami laurowymi, gałązkami tymianku i rozmarynu, wkładamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy gęsi tłuszcz, wkładamy piersi kaczki tak, aby całe były przykryte tłuszczem  i gotujemy 1,5 godziny w temperaturze ok 700C. Na koniec możemy przysmażyć z każdej strony na patelni, aby były rumiane.

Ziemniaczane kluski warmińskie*

  • 75 dag ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 6-8 dag masła lub margaryny
  • 30 dag mąki
  • 2-4 jajka
  • sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę i dokładnie wyrobić na ciasto, dodając mąkę, masło, jajka, sól. Zbyt luźne ciasto zagęścić mąką. Formować okrągłe kluski lub wrzucać łyżką na wrzącą osoloną wodę, gotować ok. 5 minut. Dobrze smakuję tez odsmażone na patelni z cebulką.

*Przepis pochodzi z książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” (2007) Małgorzaty K. Jankowskiej-Buttitta

*****

Pierś kaczki pod orzechową pierzynką z pieczarkami

  • 2 piersi kaczki
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 130 g miękkiego masła osełkowego + 3 łyżki do pieczarek
  • 10 dag tartej bułki
  • 50 dag pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • pęczek natki kolendry (można zastąpić pietruszką)

Orzechy zmielić (np. w starym młynku do kawy) lub drobniutko posiekać. Wymieszać je z masłem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagnieść ciasto i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Włożyć do lodówki, żeby stwardniało. Naciąć skórę kaczki ostrym nożem w karo (pod kątem tak, aby nie naciąć mięsa pod spodem), smażyć na suchej patelni po kilka minut z obu stron, odstawiać pod przykryciem na kilka minut. Do sosu ze smażenia mięsa dolać ocet balsamiczny, wykorzystać potem do polania kaczki.

Usmażone piersi owinąć od góry orzechowym stwardniałym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C , grillować do zrumienienia orzechowej warstwy. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, dodać posiekany w plasterki czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podać pierś kaczki polaną sosem balsamicznym i pieczarkami. Do niej dobre wino.