Letnie przysmaki na zimową porę

Wrzesień to chyba najbardziej intensywny miesiąc, jeśli chodzi o robienie przeze mnie zapasów na zimę. W tym roku zaczęłam już wcześniej, mając klęskę urodzaju w ogrodzie, a też nie mogąc się powstrzymać od zakupów na targu – dojrzałe, pachnące słońcem okazy krzyczą „no weź, weź mnie!” Jak tu nie brać… Jeszcze Ciotki coś dały prosto z pola, a to Przyjaciółki podrzuciły z działki, „bo ty na pewno coś z tym zrobisz”.  Teraz chcę zdążyć przed jesiennym górskim urlopem, więc praca wre: tu papryka, tam gruszka, za chwilę śliwki na powidła, pigwowiec na konfiturę, ciągle coś. Za to potem fajnie będzie wyciągać z piwniczki kolejne przysmaki. Dzielę się z Wami kilkoma „klasykami” z Maminego zeszycika w kratkę na moje niezapomniane smaki dzieciństwa. Bon apetit :)

 

 

Zasada nr 1 przy pasteryzacji: zimne słoiki wkładamy do zimnej wody i gotujemy, gorące – do wrzątku i gotujemy.

                                                 

Gruszki marynowane

2 kg gruszek

goździki

pokruszone laski cynamonu

Zalewa:

0,4 l wody

0,5 kg cukru

od 50 do 100 g octu 10%

Gruszki obrać, wydrążyć, wrzucić do wody z cytryną, żeby nie ściemniały. Włożyć do słoików z goździkami i cynamonem. Zagotować zalewę, wlać do słoików. Pasteryzować w gorącej wodzie kilka minut.

 

*****

 

Buraki marynowane

3 kg drobnych buraczków

1 l wody

½ szklanki octu 10%

Płaska łyżka soli

2 płaskie łyżki cukru

Zalewę zagotować, ostudzić. Buraczki zawinąć w folię aluminiową, upiec al dente (ok. godziny w temperaturze 1800C), ostudzić i obrać. Włożyć do słoików, zalać zimną zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.

 

*****

 

Sałatka ogórkowa

4 kg ogórków śremskich

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ łyżki gorczycy

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

Zalewa:

1 l wody

¼ l oleju

¼ l octu 10%

¼ szklanki soli

1 szklanka cukru

Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić w plastry, posypać pietruszką, pieprzem, czosnkiem i gorczycą, zalać zimną zalewą. Odstawić na dwie godziny. Włożyć do słoików i pasteryzować ok. 10 minut.

 

*****

 

Papryka marynowana

1 kg papryki

Czosnek

Ziele angielskie

Pieprz w ziarnach

Listki laurowe

Ziarenka suszonego kopru

Zalewa:

½ l wody

¼ szklanki octu 10%

2 dag soli

10 dag cukru

 

Zalewę zagotować i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na cząstki, ściśle układać w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 15 minut.