Pełnia lata czyli knedle z wiśniami i nie tylko

Lato. Obfitości ciąg dalszy, mimo niepokojącej suszy. Co tym razem pakuję do koszyka podczas wizyty na targu? Żółtą i zieloną cukinię – będą placki z nieoczywistą przyprawą! Wiśnie zamknę w knedlach a z reszty ugotuję domowy kompot, jak u Babci 😊 Z malin zrobię aksamitny mus na biszkoptach, idealny na deser w gorący dzień – to wariacja musu truskawkowego z przepisu Agaty Kulinarne Przygody Gatity. Fasolka szparagowa będzie, jak znalazł, do karmelizowanego kurczaka, nie mogę się oprzeć jędrnym pachnącym strączkom w skrzynkach u Pani Bogusi. Różnokolorowe pomidory, papryka i cebula to klasyka do wieczornych wariacji sałatkowych, do których zielona baza rośnie w moim ogrodzie. No i kwiaty cukinii – uwielbiam faszerowane serem z ziołami i upieczone pod pierzynką z parmezanu! Jeszcze pół kilo słodziutkich morelek na przegryzkę między posiłkami i ….więcej nie udźwignę. Obładowana, jak wołek, wracam z tym dobrem do auta. Dumna z siebie, że znów udało mi się zrobić zakupy bez grama folii: koszyk, łubianka, szmaciane torby, papierowe pudełka, ot cała magia. Niestety, na każdym straganie pierwszym ruchem sprzedawcy jest sięgnięcie po foliówkę. Dużo pracy i edukacji czeka nas jeszcze w tej kwestii…
Tymczasem: bon apetit!

Placki z cukinii z curry i szafranem

  • 250 g cukinii (dwie średnie, żółta i zielona)
  • ½ szklanki mąki pszennej, ok. 70 g
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki gotowej mieszanki curry z szafranem
  • sól himalajska świeżo zmielona
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • uniwersalny olej do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 obrane i starte na tarce ząbki czosnku
  • szczypta soli i białego pieprzu

Składniki sosu wymieszać dokładnie, odstawić na czas smażenia placków. Cukinię umyć, zetrzeć ze skórą na grubych oczkach, wymieszać w misce z mąką, jajkiem i przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, nabrać łyżką porcję ciasta, rozpłaszczyć na patelni, smażyć ok. 2-3 minut z każdej strony do zrumienienia na średnim ogniu. Odsączyć na talerzu z ręcznikiem papierowym. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

*****

Knedle z wiśniami

  • 250 g wiśni
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 120 g sera twarogowego
  • mały ziemniak
  • szczypta soli
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • łyżeczka brązowego cukru

Wiśnie umyć i wydrylować, wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną. Obrać i ugotować ziemniaka, ostudzić, zmielić z serem, dodać jajko i wyrabiać, stopniowo dodając mąkę. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, włożyć łyżeczkę wiśni na środek, zlepić brzegi i następnie uformować kulkę. Gotować w posolonym wrzątku kilka minut, do wypłynięcia. Wyjąć z garnka, odsączyć na sitku lub łyżce cedzakowej. Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem na jednolity sos. Polać knedle na talerzu.

*****

Kurczak karmelizowany z fasolką szparagową

  • pojedyncza pierś kurczaka
  • garść żółtej fasolki szparagowej

Sos:

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 120 ml ciemnego sosu sojowego
  • 120 ml wody
  • 2 ząbki obranego i startego czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Składniki sosu wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w większe kawałki. Rozgrzać patelnię z oliwą, przesmażyć kurczaka z każdej strony do zrumienienia, wlać sos, zredukować, dodać pokrojoną w poprzek na pół fasolkę, smażyć razem kilka minut – fasolka powinna być al dente. Podawać z ryżem naturalnym.

*****

Mus malinowy

  • 500 g malin
  • 50 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 125 ml zimnej wody
  • 100 g zmielonego białego sera lub twarogu
  • 400 g zimnej śmietany kremówki 30%
  • małe opakowanie okrągłych biszkoptów
  • tortownica o średnicy 21 cm
  • masło do smarowania tortownicy

Żelatynę zalać w kubku wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zmiksować z cukrem a następnie z serkiem. Żelatynę delikatnie podgrzać (NIE GOTOWAĆ!), odstawić do ostudzenia. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę. Do ostudzonej żelatyny dodać łyżkę musu, wymieszać i wlać do blendera do reszty musu, zmiksować. Przelać powoli do ubitej śmietany, powoli mieszając na gładką jednolitą masę. Tortownicę wysmarować masłem, na dnie ułożyć biszkopty, wlać masę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

*****

Kompot z wiśni

  • 1 kg wiśni z pestkami
  • 2 litry wody
  • ½ szklanki cukru

Zagotować wodę z cukrem. Wiśnie umyć, wrzucić do syropu, gotować ok. 15-20 minut.