Pełnia lata czyli knedle z wiśniami i nie tylko

Lato. Obfitości ciąg dalszy, mimo niepokojącej suszy. Co tym razem pakuję do koszyka podczas wizyty na targu? Żółtą i zieloną cukinię – będą placki z nieoczywistą przyprawą! Wiśnie zamknę w knedlach a z reszty ugotuję domowy kompot, jak u Babci 😊 Z malin zrobię aksamitny mus na biszkoptach, idealny na deser w gorący dzień – to wariacja musu truskawkowego z przepisu Agaty Kulinarne Przygody Gatity. Fasolka szparagowa będzie, jak znalazł, do karmelizowanego kurczaka, nie mogę się oprzeć jędrnym pachnącym strączkom w skrzynkach u Pani Bogusi. Różnokolorowe pomidory, papryka i cebula to klasyka do wieczornych wariacji sałatkowych, do których zielona baza rośnie w moim ogrodzie. No i kwiaty cukinii – uwielbiam faszerowane serem z ziołami i upieczone pod pierzynką z parmezanu! Jeszcze pół kilo słodziutkich morelek na przegryzkę między posiłkami i ….więcej nie udźwignę. Obładowana, jak wołek, wracam z tym dobrem do auta. Dumna z siebie, że znów udało mi się zrobić zakupy bez grama folii: koszyk, łubianka, szmaciane torby, papierowe pudełka, ot cała magia. Niestety, na każdym straganie pierwszym ruchem sprzedawcy jest sięgnięcie po foliówkę. Dużo pracy i edukacji czeka nas jeszcze w tej kwestii…
Tymczasem: bon apetit!

 

Placki z cukinii z curry i szafranem

 

 

250 g cukinii (dwie średnie, żółta i zielona)
½ szklanki mąki pszennej, ok. 70 g
1 duże jajko
½ łyżeczki gotowej mieszanki curry z szafranem
sól himalajska świeżo zmielona
pieprz czarny świeżo zmielony
uniwersalny olej do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
2 obrane i starte na tarce ząbki czosnku
szczypta soli i białego pieprzu

Składniki sosu wymieszać dokładnie, odstawić na czas smażenia placków. Cukinię umyć, zetrzeć ze skórą na grubych oczkach, wymieszać w misce z mąką, jajkiem i przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, nabrać łyżką porcję ciasta, rozpłaszczyć na patelni, smażyć ok. 2-3 minut z każdej strony do zrumienienia na średnim ogniu. Odsączyć na talerzu z ręcznikiem papierowym. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

*****

 

Knedle z wiśniami

 

 

250 g wiśni
łyżka mąki ziemniaczanej
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
120 g sera twarogowego
mały ziemniak
szczypta soli
200 g kwaśnej śmietany
łyżeczka brązowego cukru

Wiśnie umyć i wydrylować, wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną. Obrać i ugotować ziemniaka, ostudzić, zmielić z serem, dodać jajko i wyrabiać, stopniowo dodając mąkę. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, włożyć łyżeczkę wiśni na środek, zlepić brzegi i następnie uformować kulkę. Gotować w posolonym wrzątku kilka minut, do wypłynięcia. Wyjąć z garnka, odsączyć na sitku lub łyżce cedzakowej. Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem na jednolity sos. Polać knedle na talerzu.

 

*****

 

Kurczak karmelizowany z fasolką szparagową

 

 

pojedyncza pierś kurczaka
garść żółtej fasolki szparagowej
Sos:
6 łyżek brązowego cukru
120 ml ciemnego sosu sojowego
120 ml wody
2 ząbki obranego i startego czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia

Składniki sosu wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w większe kawałki. Rozgrzać patelnię z oliwą, przesmażyć kurczaka z każdej strony do zrumienienia, wlać sos, zredukować, dodać pokrojoną w poprzek na pół fasolkę, smażyć razem kilka minut – fasolka powinna być al dente. Podawać z ryżem naturalnym.

 

*****

 

Mus malinowy

 

 

500 g malin
50 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
125 ml zimnej wody
100 g zmielonego białego sera lub twarogu
400 g zimnej śmietany kremówki 30%
małe opakowanie okrągłych biszkoptów
tortownica o średnicy 21 cm
masło do smarowania tortownicy

Żelatynę zalać w kubku wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny zmiksować z cukrem a następnie z serkiem. Żelatynę delikatnie podgrzać (NIE GOTOWAĆ!), odstawić do ostudzenia. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę. Do ostudzonej żelatyny dodać łyżkę musu, wymieszać i wlać do blendera do reszty musu, zmiksować. Przelać powoli do ubitej śmietany, powoli mieszając na gładką jednolitą masę. Tortownicę wysmarować masłem, na dnie ułożyć biszkopty, wlać masę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

 

*****

 

Kompot z wiśni

1 kg wiśni z pestkami
2 litry wody
½ szklanki cukru
Zagotować wodę z cukrem. Wiśnie umyć, wrzucić do syropu, gotować ok. 15-20 minut.

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest