Kurki, figi, gruszki, dynia – wrzesień rozpieszcza smakami

Ach, te kurki! Mimo, że lato się kończy, dni coraz krótsze, wieczory chłodniejsze i przyroda pokazuje nam nieuchronność nadchodzącej jesieni, to ja ten czas bardzo lubię. Na targach i bazarach moc obfitości z ogrodów, sadów, pól i lasów. W koszyku mi się nie mieści! Mimo, że mam listę zakupów to zawsze coś dorzucę. Grzybów nie lubię zbierać, ale przetwarzać na pyszne potrawy i owszem.

Połączyłam ostatnio moje najukochańsze kurki z różnymi odmianami dyni, soczyste gruszki z jakże aromatycznymi, o tej porze roku, figami, malinami i ostrymi listkami rukoli, która jeszcze wygrzewa się we wrześniowym słońcu na ogrodowych grządkach. Kubki smakowe rozszalały się namiętnie i chcą więcej. Wiadomo, w miarę jedzenia apetyt rośnie 😊 Przy czym rośnie też apetyt na wino, a zatem Let’s Wine!

 

*****

 

Dynia delicata pieczona z ziołami z sosem kurkowym

 

Kurki dynia 

 

średnia dynia delicata

kilka ziemniaków

główka czosnku

po gałązce świeżych ziół: hyzop, grecka bazylia, oregano, tymianek, ziele oliwkowe

oliwa extra vergine

sól, pieprz – świeżo zmielone

 

Sos:

150 g świeżych kurek

1 duża cebula

100 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki masła

 

Dynię pokroić na grubsze krążki, wydrążyć środek z pestkami. Ziemniaki porządnie wyszorować, przekroić na ósemki. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa z ziołami, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 2000C i piec ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać umyte i osuszone kurki, podsmażyć ok. 5 minut. Wlać wino, smażyć kilka minut, żeby zredukować sos. Wyłożyć kurki na talerz, na wierzchu ułożyć upieczone warzywa.

 

*****

 

Makaron Stuzzicarelli al Nero di Seppia z dynią prowansalską i kurkami

 

 

 

100 g makaronu Stuzzicarelli al Nero di Seppia

500 g dyni prowansalskiej ze skórą

200 g świeżych kurek

5 szalotek

4 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

po gałązce świeżych ziół: rozmaryn, oregano, tymianek

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy extra vergine

parmezan

sól, pieprz – świeżo zmielone

 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Szalotkę obrać, pokroić w cienkie talarki, podsmażyć 2 minuty. Dodać obrany i pokrojony czosnek, podsmażyć minutę. Dodać kurki, smażyć 5 minut. Wlać wino, zredukować sos. Dodać pokrojoną dynię i pokruszone zioła. Smażyć ok. 2-3 minut, żeby  dynia nie rozpadła się – powinna być al dente. Podać z makaronem, oprószyć solą i pieprzem, posypać garścią świeżo startego parmezanu.

 

*****

 

Figi z gruszkami i malinami na rukoli ze złocistym lazurem w miodowym sosie winegret

 

 

 

3 figi

1 duża gruszka

garść malin

garść rukoli

200 g złocistego sera pleśniowego

 

Miodowy winegret:

 2 łyżki miodu

2 łyżki białego octu winnego

5 łyżek oliwy

szczypta soli i pieprzu

 

Składniki sosu wymieszać w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na kilka minut. Figi pokroić na ćwiartki, gruszkę na ósemki, ser pokroić w wąskie paski, ułożyć na talerzu na rukoli, posypać malinami, polać sosem.