Łososiowy zawrót głowy

Ryby na moim stole muszą być i basta, nie tylko dla zdrowia i zbilansowania posiłków, ale też dlatego, że bardzo je lubię. Goszcząc nad morzem, żyję przeważnie gładzicą i halibutem, nad jeziorami nie ma nic lepszego niż złowiony rano sandacz, lin czy okonki, w górach bez pstrąga nie ruszam się od stołu! Na co dzień zaś wybieram smaczne i zdrowe, różnorodne ryby, przede wszystkim w dobrych, sprawdzonych miejscach, jak choćby w Garmażerce u Grzesia, w okolicach Konstancina, nie zawiodłam się też nigdy na rybach w piaseczyńskim Selgrosie. Zdarza się też, że ktoś przywozi dobry, świeży towar prosto ze źródła, wracając na przykład z Mazur czy Helu.

Co z tymi rybami, że takie zdrowe? Szereg badań, prowadzonych przez uznanych naukowców na całym świecie pokazuje, że ryby w jadłospisie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób, m.in. miażdżycy, arytmii serca, udaru mózgu i schorzeń reumatologicznych. Działają pozytywnie na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, podwyższają zaś stężenie tego dobrego, zmniejszają też ryzyko powstawania zakrzepów żylnych. Dużo mówi się o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, dzięki nim organizm człowieka wytwarza lipidy o silnym działaniu przeciwzapalnym, chronią one wzrok, poprawiają pamięć i koncentrację. Krótko mówiąc, ryba przedłuża nam życie i to w całkiem niezłej kondycji. A że chcemy być piękni i młodzi, to ryba jak najbardziej na tak. Wspomniane omega-3 mają właściwości wygładzające skórę, a witaminy A i E przeciwdziałają procesom zapalnym, chronią włókna kolagenowe, łagodzą skutki działania promieni UV, ujędrniają i uelastyczniają skórę. Z kolei badacze z International Agency for Research on Cancer w Lyonie odkryli, że u osób spożywających najwięcej ryb, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest o 31 proc. mniejsze niż u tych, którzy ryb nie jedzą. Dane WHO wykazują, że wzrost spożycia ryb zmniejsza odsetek umieralności z powodu raka płuc u mężczyzn o 8,4 proc. Zawarte w rybach witaminy A, D i E zapobiegają natomiast tworzeniu się, szkodliwych w nadmiarze, wolnych rodników tlenu, odpowiadających m.in. za obniżenie sprawności układu immunologicznego i uszkodzenie tkanki nerwowej. Na koniec doniesienia z uniwersytetu w Bordeaux: po przebadaniu ponad półtora tysiąca osób w wieku 68 lat, okazało się, że demencja starcza znacznie rzadziej występowała u osób, których dieta zawierała ryby i owoce morza, niż u pozostałych uczestników eksperymentu.

Łososia, przyznam się, od jakiegoś czasu unikałam. Dopóki ostatnio nie spróbowałam norweskiego MOWI. Dawno nie jadłam tak pysznego. Lubię wiedzieć, co jem, więc odrobiłam pracę domową i po lekturze wiem, z czego może wynikać nienajniższa cena tegoż łososia. Z absolutnej dbałości o jakość na każdym etapie – od hodowli przez produkcję po transport. Zawsze znajdą się tacy, którzy będą tworzyć teorie spiskowe, w tym wypadku polecam żywienie się kiełkami i energią kosmiczną – też nie jestem do końca pewna czy będą bio, eko, etc. Szanuję każdy wybór, ale wymagam też poszanowania mojego. Fani ryb powinni być zadowoleni z opisanego tutaj.

Mając całkiem spory zapas łososia pod różnymi postaciami, podzieliłam się z Przyjaciółmi i zaplanowałam kilka posiłków i potraw z łososiem w roli głównej. Jednak nie byłabym sobą, gdybym po paru minutach nie otworzyła jednego opakowania, żeby spróbować „kawałeczek”. Wędzonego na gorąco wciągnęłam dwie paczki, bułka była tylko jedna, nieistotne, bez bułki tym bardziej uwydatniły się walory smakowe. Gdy zaopatrzyłam się znów w pieczywo, to wieczorem na bułce wylądowały soczyste plastry łososia wędzonego na zimno. Podczas kolejnych obiadów i kolacji, realizowałam swoje pomysły. Ciekawa jestem czy Wam posmakują… Bon apetit 😊

 

Smażony łosoś z kurkami w śmietanie

 

 

4 MOWI Pure steki minutowe z łososia

3 łyżki oliwy do smażenia

kilka małych ziemniaków

100 g masła

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

200 g kurek

1 duża cebula

400 ml kwaśnej śmietany

łyżka masła

sól, pieprz

 

Rozgrzać oliwę na patelni, steki z łososia podsmażyć po 2 minuty z każdej strony.

Kurki umyć, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną drobno cebulę, wrzucić kurki, podsmażyć kilka minut, dolać śmietanę, zredukować do gęstego sosu, dodać sól i pieprz do smaku według uznania.

Ziemniaki obrać i ugotować. Po odlaniu wody, położyć na ziemniakach po kawałku masła, posypać koperkiem, potrzymać 2 minuty pod przykrywką, następnie potrząsnąć garnkiem. Wyłożyć na talerz razem z łososiem i kurkami w śmietanie.

 

*****

 

Ceviche z łososia

 

 

250 g łosoś świeży MOWI

2 limonki

1 cytryna

½ łyżeczki soli

1 średnia czerwona cebula

½ papryczki habanero

1 mała fioletowa marchew

1 awokado

2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry

Polędwiczkę z łososia pokroić w cienkie, ok. 1 cm kawałki, włożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, następnie odsączyć dodać do łososia. Pokroić papryczkę w cienkie paski, limonkę i cytrynę wycisnąć, dodać sól, wymieszać wszystko i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Kawałki łososia muszą być całe białe – dobrze przekroić i sprawdzić. Jeśli takie są, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, pokrojone w kostkę awokado, kolendrę i wymieszać. Podawać z bagietką.

 

*****

 

Bakłażan z łososiem, fetą i greckimi ziołami

 

 

250 g łosoś świeży MOWI

2 średnie bakłażany

1 średnia biała cebula

1 mała żółta papryka

1 mała czerwona papryka

2 ząbki czosnku

2 średnie pomidory

duża kostka sera feta

2 łyżeczki mixu greckich (Kreta) ziół do barbecue

sól, pieprz

oliwa

 

Bakłażany umyć, pokroić na ok. centymetrowe plastry, posolić z obu stron i odstawić na 15 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć. Łososia grillować na patelni po 3 minuty z każdej strony, odłożyć. Na tej samej patelni grillować bakłażany po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kosteczkę papryki, przesmażyć 4-5 minut. Dno żaroodpornego naczynia posmarować oliwą. Układać warstwami: bakłażany, łosoś, smażone warzywa, plastry pomidora, posypać ziołami, na wierzch dodać pokruszoną fetę. Piekarnik rozgrzać do 2000C. Piec 15 minut.

 

*****

 

Tortilla z łososiem, rukolą i chrzanem z mirabelką

 

 

6 plastrów łososia MOWI wędzonego na zimno (150 g)

2 tortille

serek śmietankowy do smarowania (ok. 140 g)

garść świeżej rukoli

chrzan z mirabelką (słoiczek 200 g)

sól, pieprz

Placki tortilli lekko podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, aby łatwiej się zwijały. Posmarować serkiem, następnie chrzanem z mirabelką, rozłożyć rukolę, na nią plastry łososia, dodać sól i pieprz. Zwinąć w rulon, pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Podawać na zimno.

 

*****

 

Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco z papryką

 

125 g łosoś MOWI Hot Smoked Sweet Paprika

mix sałat, np. sałata karbowana, rukola, roszponka

1 duża biała cebula lub kilka małych szalotek

1 duży pomidor malinowy

3 średnie żółte pomidory

1 awokado

sok z limonki

sól, pieprz, oliwa

Sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, awokado w kostkę, pomidory w plasterki, skropić sokiem z limonki, dodać oliwę, wymieszać. Pokruszyć łososia na kawałki, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać delikatnie. Podawać z chrupiącymi grzankami lub bagietką.

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest