Kurki – moja miłość!

Na moim stole od kilku dni rządzą kurki. Nie powiem, żeby było ich zatrzęsienie, ale udało mi się dopaść je kilka razy w zaprzyjaźnionym warzywniaku.


Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką lub liszką, znakomicie nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Można też zamrozić, ale wcześniej trzeba je lekko zblanszować. Najbardziej lubię świeżutkie, prosto z lasu. Gdy wrzucam je na patelnię z czosnkiem, po chwili po kuchni rozchodzi się ten wspaniały, wyrazisty aromat. Dobra wiadomość dla tych, którzy są na diecie: 100 g surowych kurek ma tylko 32 kalorie. Nie można jednak przesadzać z ilością, gdyż są ciężkostrawne. Po ich zjedzeniu warto wypić napar z mięty. Z dzieciństwa pamiętam je duszone w śmietanie. Zrobiłam jednak kilka eksperymentów z innymi dodatkami i … efekt wyśmienity. Sami spróbujcie. Smacznego :-)

 

Kurki w białym winie na sałatach z malinami i kozim serem

200 g kurek
Miks sałat: karbowana, rukola, rzymska, roszponka, radicchio, endywia – do wyboru
Kilka ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
Garść malin
Ser kozi (roladka)
Pół szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki masła osełkowego
Sól morska, pieprz czarny
 
Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni roztopić masło. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć minutę. Dodać kurki i listki rozmarynu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć ok. 5 minut. Wlać białe wino. Smażyć, aż sos będzie aksamitny i niezbyt rzadki. Na dużym talerzu ułożyć liście sałat, polać kurkami razem z sosem, ułożyć maliny i pokrojony w plastry kozi ser.

*****

Tonnarelli al nero di seppia ze smażonymi kurkami i pomidorkami koktajlowymi z aromatem czosnku i pietruszki

100 g kurek
100 g makaronu tonarelli al nero di seppia
Garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
Natka pietruszki
4 łyżki oliwy
Sól morska, pieprz czarny

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę rozgrzać na patelni. Szalotkę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć ok. minuty. Dodać umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć ok. 5 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć jeszcze minutę. Sosem polać makaron.

*****

Kurki na sałacie z jajkiem sadzonym


100 g kurek
2 ząbki czosnku
Garść karbowanej sałaty
Parmezan
Oliwa
Sól, pieprz

Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć minutę. Dodać kurki, smażyć ok. 5 minut. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałatę, polać kurkami z sosem, oprószyć płatkami świeżego parmezanu. Na tej samej patelni usmażyć jajko sadzone. Położyć na talerzu obok sałaty z kurkami.

*****

Schab marynowany w ziołach z zieloną fasolką i kurkami


Mięso
2 grube kawałki schabu (jak na kotlety)
Świeże zioła: curry, cząber górski (po 2 gałązki)
Łyżeczka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
Oliwa, sól morska, pieprz
 
Schab bardzo lekko rozbić, przekroić z boku do połowy tak, aby powstała kieszonka, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kilka włożyć do środka schabu, wraz z kilkoma listkami curry i cząbru. Do głębokiego naczynia wlać pół szklanki oliwy. Rozmieszać w niej słodką paprykę. Włożyć kilka plasterków czosnku oraz gałązki curry i cząbru. Położyć schab, a na wierzch resztę czosnku i ziół. Marynować minimum 24 godziny. W trakcie marynowania przełożyć schab na drugą stronę tak, aby cały był w marynacie. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć schab wraz z marynatą. Smażyć po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać z młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem.

 


Fasolka z kurkami
200 g zielonej fasolki szparagowej
100 g kurek
2 ząbki czosnku
Sól morska, pieprz
Oliwa

Zielone strąki fasoli umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować kilkanaście minut al dente (lub do miękkości w zależności od upodobań). Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć minutę. Dodać kurki, smażyć ok. 5 minut. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Fasolkę odcedzić, polać kurkami z sosem.