Roczne archiwum: 2016

Co ma piernik do wiatraka

To wie tylko sam piernik. Pieczenie, dekorowanie, chrupanie czyli tzw. pierniczenie. Wspaniały „czasoumilacz”, zajęcie nie tylko dla dzieci, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ciasto na pierniki staropolskie zwykle przygotowuje się już kilka tygodni wcześniej. Obudziłam się kiedyś w tzw. ostatniej chwili, dwa dni przed Wigilią, odkryłam wspaniały przepis „last minute” na niemieckie tradycyjne pierniczki Lebkuchen, które… Czytaj dalej »

Bazar Kocha ludzi

Zaczęło się od bezy. Kiedyś myślałam, że jej nie lubię. Aż skusiłam się w kilku miejscach i okazały się mistrzowskie. Jedną z najlepszych jadłam w Bazarze Kocha. Potem była firmowa wigilia z klientem, obłędny smak śledzia pamiętam do dziś. Kolejne spotkanie z koleżankami pod znakiem pysznego rosołu z pierożkami, no i deseru… bezowego :)  Za… Czytaj dalej »

Serce, energia i sens życia. Z natury!

Łódź. To przyjazne, twórcze i dynamiczne miasto miałam okazję odwiedzić w miniony weekend z okazji IX Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Natuarlnej NATURA FOOD 2016, najważniejszych i największych targów ekobranży w Polsce, będących w ścisłej czołówce imprez tego typu w Europie Środkowo – Wschodniej.  W gronie wystawców obecne były zarówno firmy dobrze rozpoznawalne na polskim… Czytaj dalej »

Jesienna rozgrzewka

Nie da się ukryć, że temperatura na zewnątrz spadła i będzie spadać. Trzeba to jakoś przetrwać przez najbliższe kilka miesięcy. Dlatego na moim stole na stałe już zagościła gorąca zupa. Zwłaszcza, że nie jest to wymagające danie, doskonałe więc dla zapracowanych. Nie trzeba tu posiąść żadnej tajemnej wiedzy. Podstawa to bulion na porządnym kawałku mięsa.… Czytaj dalej »

Tutaj zatrzymuje się czas

Browina, mała wieś niedaleko Grunwaldu wśród lasów, pól i łąk. Wydawałoby się, że zapomniana przez świat. Trafiłam tam kiedyś przypadkiem, a może nie, bo przypadków przecież nie ma.     Pojechałam z Przyjaciółką Ewą odebrać jej Milusińskich z wakacyjnego obozu. Jedziemy, nawigacja wariuje, myślę sobie: gdzie oni te dzieci wywieźli??? Aż dojechałyśmy do wioski. Kilka… Czytaj dalej »

Pora na pomidora

Sierpień to pora pomidorów, a dla mnie dzień bez pomidora to dzień stracony. Mogę jeść je w każdej postaci. A właśnie teraz są najlepsze, soczyste, dojrzałe, pachnące słońcem. Lubię wybierać je z pełnych skrzyń na lokalnym targu i mam ochotę od razu zatopić w nich ząbki, zanim jeszcze wrzucę do koszyka. Czerwone, żółte, czarne, malinowe,… Czytaj dalej »

Zacumujmy w Łodzi w październiku!

69 dni pozostało do najważniejszego wydarzenia eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, na które w tym roku postanowiłam się wybrać, aby wziąć udział w Ogólnopolskim Spotkaniu Blogerów Kulinarnych. Mowa o IX edycji Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz V Targach Ekologicznego Stylu Życia beECO, które odbędą się w dniach 7-9 października… Czytaj dalej »

Zatrzymując smaki lata

Przysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem koleżanki dzielą się łupami od mam i teściowych. Odkąd pamiętam, w moim domu zawsze była pełna piwnica skarbów, a w zasięgu ręki marynowana papryka, grzybki,… Czytaj dalej »

Kurki – moja miłość!

Na moim stole od kilku dni rządzą kurki. Nie powiem, żeby było ich zatrzęsienie, ale udało mi się dopaść je kilka razy w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką lub liszką, znakomicie nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Można też zamrozić, ale wcześniej trzeba je lekko zblanszować. Najbardziej lubię świeżutkie, prosto z lasu.… Czytaj dalej »

Jagnięcy udziec w krzyżackim zamku

W tym roku mija okrągła rocznica mojego pierwszego mazurskiego rejsu, podczas którego jedyny raz odwiedziłam Giżycko. Właściwie oglądałam miasto tylko z jachtu, nocleg w porcie i dalej w rejs. Po 20 latach zawitałam tam znów, tym razem na stały ląd. Zmiany na lepsze widać gołym okiem.     Oczywiście Giżycko to mekka żeglarzy. Warto jednak… Czytaj dalej »