Przysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem koleżanki dzielą się łupami od mam i teściowych. Odkąd pamiętam, w moim domu zawsze była pełna piwnica skarbów, a w zasięgu ręki marynowana papryka, grzybki, ogórki pod różną postacią, buraczki, dynia, śliwki, gruszki, kompoty, konfitury… Piwniczka któregoś dnia niestety wyschła :( Prezenty też zwykle zbyt długo na konsumpcję nie czekają. Niby wszystko dziś można kupić. Świeże warzywa i owoce są dostępne cały rok. Jednak to nie to samo, jak właśnie teraz, kiedy są najlepsze, pachnące słońcem i latem, świeże, wczoraj zebrane, kupione na lokalnym targu. Oglądając puste półki w piwnicy, zatęskniłam za moimi ulubionymi smakami z dzieciństwa i zabrałam się do roboty, zatrzymując letnie aromaty na chłodne jesienne i zimowe dni. Zaczęłam od poniższych i nie jest to ostatnie słowo. Powiedziałabym, że dopiero początek!
Ogórki w zalewie octowej z musztardą
1 kg ogórków śremskich średniej wielkości
1 l wody 1 szklanka octu 10% 1
szklanka białego cukru 3
łyżeczki soli
10 łyżeczek musztardy sarepskiej
Ziele angielskie
Słoiki sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć w słoikach. Do każdego włożyć kilka ziaren ziela angielskiego. Ugotować zalewę, wlać do słoików. Pasteryzować 5 do 8 minut. Po wyjęciu z garnka, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
*****
Ogórki/cukinia w zalewie octowej z curry
1 kg ogórków śremskich średniej wielkości / duża cukinia żółta lub zielona
2 szklanki octu 10%
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki białego cukru
3 łyżki curry
3 łyżki gorczycy
Słoiki sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, posolić i odstawić na godzinę. Następnie odlać sok, przełożyć do słoików. W przypadku cukinii, umyć, pokroić na grubsze paski wraz ze skórą (długość dostosować do słoików), włożyć do słoików. Ugotować zalewę, gorącą zalać ogórki/cukinię w słoikach. Pasteryzować 5 minut. Po wyjęciu z garnka, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
*****
Ogórki/cukinia w zalewie octowej z kurkumą
1 kg ogórków śremskich średniej wielkości / duża cukinia żółta lub zielona
2 szklanki octu 10% 2
,5 szklanki wody
2,5 szklanki białego cukru
3 łyżki kurkumy
3 łyżki gorczycy
Słoiki sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, posolić i odstawić na godzinę. Następnie odlać sok, przełożyć do słoików. W przypadku cukinii, umyć, pokroić na grubsze paski wraz ze skórą (długość dostosować do słoików), włożyć do słoików. Ugotować zalewę, gorącą zalać ogórki/cukinię w słoikach. Pasteryzować 5 minut. Po wyjęciu z garnka, odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Powyższe porcje mieszczą się w 7-8 słoikach 300-400 ml.