Szparagowa (i nie tylko) majówka

Wiosna w pełni, na targowiskach i bazarkach wreszcie moc świeżych warzyw i owoców. Długi majowy weekend upłynął mi więc w kulinarnym szale próbowania „świeżynek” pod różnymi postaciami – na śniadanie, obiad i kolację. A na deser domowa lemoniada z rabarbaru. Smacznego!

 

Szpinak z granatem, orzechami włoskimi i prosciutto

 

 

Garść liści młodego szpinaku

½ granata

2 plastry prosciutto crudo

Garść orzechów włoskich

 

Sos:

4 łyżki oliwy

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżeczka miodu

Sól, pieprz

 

Szpinak umyć i oderwać ogonki, osuszyć, wyłożyć na talerz. Dodać pestki granatu, orzechy i prosciutto. Składniki sosu wymieszać na aksamitną masę. Polać przed podaniem.

*****

 

Zupa z botwinki

 

 

 

1 litr wywaru warzywnego (marchew, pietruszka, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie, kilka kropel oliwy, sól, pieprz)

Pęczek młodej botwinki z buraczkami

Kilka młodych małych ziemniaków

3 ząbki czosnku

Pół szklanki białego wytrawnego wina

Pół pęczka koperku

4 łyżki oliwy

Śmietana

 

Ugotować wywar z warzyw. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do garnka z podgrzaną oliwą, podsmażać aż się zrumienią. Dodać obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć razem ok. minuty. Umyć botwinę, odciąć buraczki i liście. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, łodygi i liście posiekać osobno. Dodać pokrojone buraczki do ziemniaków, smażyć ok. 3 minut. Wlać wino i gotować, aż wyparuje. Zalać gorącym bulionem i gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwinki. Dodać posiekany koperek. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy tuż przed podaniem, wlać do talerza resztę zupy.

*****

 

Szparagi pieczone w parmezanie

 

 

Pęczek szparagów (białe i zielone)

Szklanka tartej bułki

Szklanka parmezanu

Kilka łyżek mąki

1 duże jajko

Sól, pieprz

Oliwa

 

Szparagi obrać z włókien, odłamać końcówki. Bułkę tartą, parmezan, sól, pieprz wymieszać. Szparagi obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i mieszance bułki z parmezanem. Układać na blasze wyłożonej folią aluminiową skropioną oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800 ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru.

*****

 

Penne ze szparagami i prosciutto 

 

 

Pęczek szparagów białych i zielonych (pół na pół)

Główka czosnku

Makaron penne

2 łyżki masła osełkowego

Pół szklanki śmietany kremówki

½ pęczka natki pietruszki

3 plastry prosciutto crudo

Oliwa

Sól, pieprz

 

Czosnek obrać, skropić kilkoma kroplami oliwy i piec w całości ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 1800 aż zmięknie. Rozgnieść w miseczce. Obrane, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki i skropione oliwą szparagi piec w piekarniku ok. 10 minut. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczony czosnek i śmietanę, podgrzać kilka chwil. Dodać makaron, pieczone szparagi i posiekaną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem. Prosciutto podsmażyć na suchej patelni. Położyć na makaron.

*****

 

Omlet ze szparagami

 

 

 

Pół pęczka zielonych szparagów

100 g ugotowanych ziemniaków

2 łyżki oliwy

1 cebula czerwona

6 jajek

Pół szklanki mleka

100 g sera typu feta

Sól, pieprz

 

Cebulę podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pokrojone na małe kawałki ziemniaki i smażyć do zrumienienia. Obrać szparagi, gotować 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. W misce wymieszać jajka z mlekiem, szparagami, pokruszonym serem, solą i pieprzem, dodać usmażone ziemniaki i cebulę, wymieszać. Smażyć wszystko na rozgrzanej patelni ok. 4 minut aż jajka się zetną. Przy pomocy drugiej patelni przewrócić na drugą stronę i smażyć ok. 4 minut.

*****

 

Domowa lemoniada z rabarbaru

 

 

1 kg rabarbaru

7 cytryn

3 szklanki cukru pudru.

 

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Cytryny umyć i obrać. Wycisnąć sok. Rabarbar, skórki i sok z cytryn oraz przesiany przez sitko cukier puder wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Po ostudzeniu odcedzić i przelać do butelki. Wlać do szklanki kilka kropel, dopełnić lekko gazowaną wodą mineralną, wrzucić liść mięty.

 

***