Listopad też może być fajny. Zwłaszcza, gdy Pani Jesień rozpieszcza nas ciepłymi promieniami słońca, w których opadające liście mienią się rubinem i złotem. Gdy na targu, mogę wciąż wybierać pachnące, świeże warzywa i owoce, moje ulubione chrupiące jabłuszka, złote i szare renety, idealne na racuchy czy szarlotkę albo jasnozielone gruszki lukasówki z wiśniowym rumieńcem, w które z lubością zatapiam ząbki. Gdy okazuje się, że pan od czekoladowych pomidorów ma też zielone!
Już myślałam, że sezon słoikowy zakończyłam. To znaczy produkcyjny, bo konsumpcyjny niedawno się dopiero zaczął, jako, że przegryzły się już pierwsze wrześniowe. Okazało się również, że sos paprykowy „wyszedł”, nie wiadomo kiedy. Przedostatni słoik spontanicznie wrzuciłam na patelnię do makaronu. I tak w długi listopadowy weekend zakasałam rękawy, uzupełniając piwniczkę o kolejne pyszne przekąski.
*****
Zielone pomidory marynowane
1 kg twardych zielonych pomidorów
3 duże białe cebule
1 łyżka soli
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
½ szklanki cukru
kilka listków laurowych
kilka goździków
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry, duże plastry przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości piórka. Dodać do pomidorów, posolić, wymieszać, odcisnąć delikatnie sok. Zalewę zagotować, wrzucić warzywa i gotować 5 minut. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować w garnku na gorąco 5 minut. Po wyjęciu dokręcić mocno i odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w normalnej pozycji w chłodnym miejscu.
*****
Sos paprykowy Cioci Danusi
3 kg czerwonej papryki
1 szklanka oleju uniwersalnego
2 szklanki cukru
1 łyżeczka chilli
3 łyżeczki soli
główka czosnku
3 słoiki po 200 g koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu 10%
3 listki laurowe
1 opakowanie suszonej bazylii
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki, zmielić w maszynce, sok odcedzić. Włożyć do garnka wraz z olejem, cukrem, chilli i solą. Gotować 20 minut. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę (lub starty) czosnek, koncentrat, ocet, bazylię i listki laurowe. Gotować na małym ogniu 15-20 minut aż zgęstnieje. Gorące przekładać do słoiczków i odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w normalnej pozycji w chłodnym miejscu.
*****
Penne z domowym sosem paprykowym
200 g makaronu
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
słoiczek domowego sosu paprykowego
2 łyżki oliwy
garść parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć minutę. Dodać sos, smażyć ok. 3 minut. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, mieszać kilkanaście, żeby połączyć składniki. Podawać ze świeżo startym parmezanem i świeżą bazylią. I kieliszkiem wina.