Rabarbarowo mi

Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na targ i robię moją ulubioną lemoniadę. Właściwie to nie owoc, lecz warzywo. Zawiera dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu, kwas foliowy, błonnik, witaminę C oraz beta-karoten. Trzeba jednak spożywać go z umiarem, gdyż zawarty w nim kwas szczawiowy usuwa z organizmu wapń. Sam w sobie rabarbar jest dość kwaśny, więc warto go połączyć z innymi słodkimi owocami, jak maliny, truskawki, czereśnie lub osłodzić cukrem. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do ciast, ale też w wersji wytrawnej, np. w różnego rodzaju sałatach. Oto kilka słodko-słonych propozycji na coraz cieplejsze wiosenne dni. Smacznego! :)

Tarta z rabarbarem i malinami

Ciasto:

3 szklanki mąki

Szklanka cukru pudru

Sok z ½ cytryny

10 dag masła osełkowego

Żółtko

Szczypta soli

Owoce do wypełnienia:

50 dag rabarbaru

25 dag malin

1,5 szklanki cukru

1 cukier waniliowy lub olejek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Cukier puder

Mąkę, cukier puder, sok z cytryny i zimne pokrojone masło pociąć nożem i wymieszać. Dodać żółtko, sól, łyżeczkę zimnej wody i zagnieść. Rozwałkować na placek, wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temp. 2000C. Spód piec ok. 20 minut. Rabarbar umyć i pociąć na centymetrowe kawałki. Dodać maliny, wymieszać z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną. Przełożyć na podpieczony spód i piec w piekarniku ok. 30 minut. Żeby rabarbar nie przypiekł się, można przykryć folią aluminiową. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

***** 

Kruche babeczki z rabarbarem i budyniem

30 dag mąki

15 dag masła osełkowego

10 dag cukru pudru

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

30 dag rabarbaru

1 opakowanie budyniu waniliowego

Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Ugotować budyń waniliowy. Rozgrzać piekarnik do 1800C. Rozwałkować placki, wykroić szklanką kółka, wykleić foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut. Wypełnić budyniem i kawałkami rabarbaru. Piec dalej ok. 30 minut.

***** 

Sałata z rabarbarem i kurczakiem

2 łodygi rabarbaru

3 szalotki

Kilka pomidorków cherry

Mix sałat: rzymska, endywia, radicchio

Pierś kurczaka

Sos:

Łyżka octu winnego

4 łyżki oliwy

Łyżeczka musztardy

Łyżka miodu

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Szczypta chilli

Sól, pieprz

Kurczaka pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć do zrumienienia. Rabarbar umyć, pokroić w cienkie plasterki. Szalotki pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Wymieszać sałaty, dodać rabarbar, szalotki, pomidorki i kurczaka. Składniki sosu wymieszać do uzyskania aksamitnej masy. Polać sałatę.

***