Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na targ i robię moją ulubioną lemoniadę. Właściwie to nie owoc, lecz warzywo. Zawiera dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu, kwas foliowy, błonnik, witaminę C oraz beta-karoten. Trzeba jednak spożywać go z umiarem, gdyż zawarty w nim kwas szczawiowy usuwa z organizmu wapń. Sam w sobie rabarbar jest dość kwaśny, więc warto go połączyć z innymi słodkimi owocami, jak maliny, truskawki, czereśnie lub osłodzić cukrem. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do ciast, ale też w wersji wytrawnej, np. w różnego rodzaju sałatach. Oto kilka słodko-słonych propozycji na coraz cieplejsze wiosenne dni. Smacznego! :)
Tarta z rabarbarem i malinami
Ciasto:
3 szklanki mąki
Szklanka cukru pudru
Sok z ½ cytryny
10 dag masła osełkowego
Żółtko
Szczypta soli
Owoce do wypełnienia:
50 dag rabarbaru
25 dag malin
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy lub olejek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Cukier puder
Mąkę, cukier puder, sok z cytryny i zimne pokrojone masło pociąć nożem i wymieszać. Dodać żółtko, sól, łyżeczkę zimnej wody i zagnieść. Rozwałkować na placek, wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temp. 2000C. Spód piec ok. 20 minut. Rabarbar umyć i pociąć na centymetrowe kawałki. Dodać maliny, wymieszać z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną. Przełożyć na podpieczony spód i piec w piekarniku ok. 30 minut. Żeby rabarbar nie przypiekł się, można przykryć folią aluminiową. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
*****
Kruche babeczki z rabarbarem i budyniem
30 dag mąki
15 dag masła osełkowego
10 dag cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
30 dag rabarbaru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, wymieszać, następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Ugotować budyń waniliowy. Rozgrzać piekarnik do 1800C. Rozwałkować placki, wykroić szklanką kółka, wykleić foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut. Wypełnić budyniem i kawałkami rabarbaru. Piec dalej ok. 30 minut.
*****
Sałata z rabarbarem i kurczakiem
2 łodygi rabarbaru
3 szalotki
Kilka pomidorków cherry
Mix sałat: rzymska, endywia, radicchio
Pierś kurczaka
Sos:
Łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy
Łyżeczka musztardy
Łyżka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Szczypta chilli
Sól, pieprz
Kurczaka pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć do zrumienienia. Rabarbar umyć, pokroić w cienkie plasterki. Szalotki pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Wymieszać sałaty, dodać rabarbar, szalotki, pomidorki i kurczaka. Składniki sosu wymieszać do uzyskania aksamitnej masy. Polać sałatę.
***