Mazurek – biżuteria wielkanocnego stołu

Za tydzień Wielkanoc, radosne wiosenne święta. Na stołach zagoszczą tradycyjne babki i mazurki. Te ostatnie na moim stole zadomowiły się całkiem niedawno. Przepisów jest bez liku, wszystko zależy od inwencji twórczej gospodyni. Dzielę się zatem przepisami na dwa ulubione mazurki, dorzucam domową babkę i sernik-duet. Smacznego :)

Mazurek migdałowy z płatkami róż

170 g mąki pszennej lub orkiszowej

120 g mielonych migdałów

50 g cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

150 g masła (zimnego)

1 jajko

Wymieszać mąkę, migdały, cukier, ekstrakt migdałowy, szczyptę soli. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką na drobną kruszonkę. Dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę (gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką). Ciasto rozpłaszczyć , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm podoklejać brakujące miejsca. Razem z dolnym papierem przenieść na dużą blachę do pieczenia. Wyciąć kółko z ciasta za pomocą dużej formy na tartę z falistym brzegiem, a w środku małą foremką z falistym brzegiem lub foremką do ciastek wyciąć mniejsze kółko. Usunąć niepotrzebne ciasto.

Piec w temperaturze 1800 przez ok. 20 minut na złoty kolor. Delikatnie przenieść kruchy spód na blat lub tacę. Posmarować lukrem (przepis niżej przy babce). Świeże płatki róży zanurzać w cukrze pudrze i układać na mazurku.

*przepis z bloga kwestiasmaku.com

*****

 

Mazurek toffi z daktylami

Ciasto:

170 g mąki pszennej tortowej

80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g zmielonych orzechów laskowych

50 g cukru

150 g zimnego twardego masła

1 jajo

Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną (lub zmielone orzechy laskowe) i cukier. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieść do blaszki, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 15 minut.

Piec w temperaturze 1600 przez ok. 35 minut na złoty kolor.

Sos toffi:

250 ml śmietanki kremowej 36%

1/4 szklanki masła

1/4 szklanki miodu

1/4 szklanki cukru trzcinowego

szczypta soli morskiej

100 g suszonych daktyli

Do rondla wlać śmietankę, dodać masło, miód, cukier i gotować 10-13 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu). Do ugotowanego sosu dodać sól oraz pokrojone daktyle, wymieszać i ostudzić, wyłożyć na spód mazurka.

Udekorować wiórkami czekoladowymi i posypać gruboziarnistą solą morską.

*przepis z bloga kwestiasmaku.com

*****

 Babka piaskowa

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 masło osełkowe duże

1 szklanka cukru

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Garść rodzynek

Lukier biały na zimno: 1 białko, 100 g cukru pudru, sok z cytryny. Wymieszać na gładką, aksamitną masę.

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ubijać. Roztopione masło wlewać do ciasta cały czas ubijając. Dodać rodzynki. Wlać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 1800 ok. godziny, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polukrować.

*****

Sernik duet

Ciasto kruche na spód:

400 g mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 masło osełkowe duże

3 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem i roztopionym masłem, dodać do suchych wymieszanych składników, wyrobić na jednolitą gładką kulę.

Masa serowa:

1 kg białego sera zmielonego

1 masło osełkowe duże

2 szklanki cukru

8 jaj

2 opakowania budyniu śmietankowego

100 g rodzynek

Olejek arakowy

Jaja utrzeć z cukrem i roztopionym masłem, dodać do sera wraz z budyniem, dodać rodzynki, wymieszać.

Masa makowa:

0,5 kg maku

100 g masła osełkowego

1 szklanka cukru

4 jaja

2 łyżki miodu

Olejek migdałowy

Orzechy, migdały

Mak namoczyć w gorącej wodzie na 12 godzin, odsączyć, zmielić dwa razy. Masło roztopić. Wymieszać mak i masło z pozostałymi składnikami.

Na dno dużej prostokątnej formy rozłożyć równomiernie ciasto, następnie masę makową a na koniec serową. Piec w temperaturze 1800 ok. 1,5 godziny. Podawać oprószone cukrem pudrem.

***