Za tydzień Wielkanoc, radosne wiosenne święta. Na stołach zagoszczą tradycyjne babki i mazurki. Te ostatnie na moim stole zadomowiły się całkiem niedawno. Przepisów jest bez liku, wszystko zależy od inwencji twórczej gospodyni. Dzielę się zatem przepisami na dwa ulubione mazurki, dorzucam domową babkę i sernik-duet. Smacznego :)
Mazurek migdałowy z płatkami róż
170 g mąki pszennej lub orkiszowej
120 g mielonych migdałów
50 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
150 g masła (zimnego)
1 jajko
Wymieszać mąkę, migdały, cukier, ekstrakt migdałowy, szczyptę soli. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką na drobną kruszonkę. Dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę (gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką). Ciasto rozpłaszczyć , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm podoklejać brakujące miejsca. Razem z dolnym papierem przenieść na dużą blachę do pieczenia. Wyciąć kółko z ciasta za pomocą dużej formy na tartę z falistym brzegiem, a w środku małą foremką z falistym brzegiem lub foremką do ciastek wyciąć mniejsze kółko. Usunąć niepotrzebne ciasto.
Piec w temperaturze 1800 przez ok. 20 minut na złoty kolor. Delikatnie przenieść kruchy spód na blat lub tacę. Posmarować lukrem (przepis niżej przy babce). Świeże płatki róży zanurzać w cukrze pudrze i układać na mazurku.
*przepis z bloga kwestiasmaku.com
*****
Mazurek toffi z daktylami
Ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej
80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
150 g zimnego twardego masła
1 jajo
Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną (lub zmielone orzechy laskowe) i cukier. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieść do blaszki, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Piec w temperaturze 1600 przez ok. 35 minut na złoty kolor.
Sos toffi:
250 ml śmietanki kremowej 36%
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
100 g suszonych daktyli
Do rondla wlać śmietankę, dodać masło, miód, cukier i gotować 10-13 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu). Do ugotowanego sosu dodać sól oraz pokrojone daktyle, wymieszać i ostudzić, wyłożyć na spód mazurka.
Udekorować wiórkami czekoladowymi i posypać gruboziarnistą solą morską.
*przepis z bloga kwestiasmaku.com
*****
Babka piaskowa
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 masło osełkowe duże
1 szklanka cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Garść rodzynek
Lukier biały na zimno: 1 białko, 100 g cukru pudru, sok z cytryny. Wymieszać na gładką, aksamitną masę.
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ubijać. Roztopione masło wlewać do ciasta cały czas ubijając. Dodać rodzynki. Wlać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 1800 ok. godziny, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polukrować.
*****
Sernik duet
Ciasto kruche na spód:
400 g mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 masło osełkowe duże
3 żółtka
Żółtka utrzeć z cukrem i roztopionym masłem, dodać do suchych wymieszanych składników, wyrobić na jednolitą gładką kulę.
Masa serowa:
1 kg białego sera zmielonego
1 masło osełkowe duże
2 szklanki cukru
8 jaj
2 opakowania budyniu śmietankowego
100 g rodzynek
Olejek arakowy
Jaja utrzeć z cukrem i roztopionym masłem, dodać do sera wraz z budyniem, dodać rodzynki, wymieszać.
Masa makowa:
0,5 kg maku
100 g masła osełkowego
1 szklanka cukru
4 jaja
2 łyżki miodu
Olejek migdałowy
Orzechy, migdały
Mak namoczyć w gorącej wodzie na 12 godzin, odsączyć, zmielić dwa razy. Masło roztopić. Wymieszać mak i masło z pozostałymi składnikami.
Na dno dużej prostokątnej formy rozłożyć równomiernie ciasto, następnie masę makową a na koniec serową. Piec w temperaturze 1800 ok. 1,5 godziny. Podawać oprószone cukrem pudrem.
***