Wrzesień to chyba najbardziej intensywny miesiąc, jeśli chodzi o robienie przeze mnie zapasów na zimę. W tym roku zaczęłam już wcześniej, mając klęskę urodzaju w ogrodzie, a też nie mogąc się powstrzymać od zakupów na targu – dojrzałe, pachnące słońcem okazy krzyczą „no weź, weź mnie!” Jak tu nie brać… Jeszcze Ciotki coś dały prosto z pola, a to Przyjaciółki podrzuciły z działki, „bo ty na pewno coś z tym zrobisz”. Teraz chcę zdążyć przed jesiennym górskim urlopem, więc praca wre: tu papryka, tam gruszka, za chwilę śliwki na powidła, pigwowiec na konfiturę, ciągle coś. Za to potem fajnie będzie wyciągać z piwniczki kolejne przysmaki. Dzielę się z Wami kilkoma „klasykami” z Maminego zeszycika w kratkę na moje niezapomniane smaki dzieciństwa. Bon apetit :)
Zasada nr 1 przy pasteryzacji: zimne słoiki wkładamy do zimnej wody i gotujemy, gorące – do wrzątku i gotujemy.
Gruszki marynowane
2 kg gruszek
goździki
pokruszone laski cynamonu
Zalewa:
0,4 l wody
0,5 kg cukru
od 50 do 100 g octu 10%
Gruszki obrać, wydrążyć, wrzucić do wody z cytryną, żeby nie ściemniały. Włożyć do słoików z goździkami i cynamonem. Zagotować zalewę, wlać do słoików. Pasteryzować w gorącej wodzie kilka minut.
*****
Buraki marynowane
3 kg drobnych buraczków
1 l wody
½ szklanki octu 10%
Płaska łyżka soli
2 płaskie łyżki cukru
Zalewę zagotować, ostudzić. Buraczki zawinąć w folię aluminiową, upiec al dente (ok. godziny w temperaturze 1800C), ostudzić i obrać. Włożyć do słoików, zalać zimną zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut.
*****
Sałatka ogórkowa
4 kg ogórków śremskich
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżki gorczycy
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
Zalewa:
1 l wody
¼ l oleju
¼ l octu 10%
¼ szklanki soli
1 szklanka cukru
Zalewę zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić w plastry, posypać pietruszką, pieprzem, czosnkiem i gorczycą, zalać zimną zalewą. Odstawić na dwie godziny. Włożyć do słoików i pasteryzować ok. 10 minut.
*****
Papryka marynowana
1 kg papryki
Czosnek
Ziele angielskie
Pieprz w ziarnach
Listki laurowe
Ziarenka suszonego kopru
Zalewa:
½ l wody
¼ szklanki octu 10%
2 dag soli
10 dag cukru
Zalewę zagotować i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na cząstki, ściśle układać w słoikach, dodać przyprawy. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 15 minut.