Na moim stole zdecydowanie rządzi teraz dynia, choć miłością do niej zapałałam stosunkowo niedawno. Na słodko albo na ostro. Jest wspaniała, bo można z niej zrobić pełen obiad: przystawkę, zupę, drugie danie i deser. Połączyć ze smakami, które w pierwszej chwili nie wróżą nic dobrego. Z dość niepewną miną stałam kiedyś nad garnkiem, do którego wrzuciłam cebulę, dynię i …. gruszkę, a w kolejce czekały cynamon i gałka muszkatułowa. Zamknęłam oczy i chlusnęłam na to wszystko białym winem. Po odpowiedniej obróbce cieplnej i zmiksowaniu na aksamitny krem, efekt okazał się zaskakująco pyszny. Najbardziej uwielbiam dynię prowansalską, z zieloną skórą, która łatwo się obiera, więc nie trzeba piec, a w środku mięciutki, słodziutki pomarańczowy miąższ. Ostatnio, robiąc placuszki dyniowo-cukiniowe z tejże prowansalskiej, nie wytrzymałam i wgryzłam się w nią na surowo, jak w arbuza. Świadkami były hokkaido i piżmowa. Teraz łypią na mnie porozumiewawczo z koszyka, bo też chcą przeżyć wielką przygodę. Biedaczki nie wiedzą, że to będzie krótkotrwała przyjemność.
Oto proponowany pełen dyniowy zestaw obiadowy:
Dynia marynowana
1 kg dyni
½ l octu 6%
1 szklanka wody
200 g cukru
3-4 goździki
kora cynamonowa
Dynię obrać, pokroić w kostkę, lekko zblanszować. Zagotować pozostałe składniki i do gorącego roztworu włożyć dynię. Przełożyć do słoików. Pasteryzować.
Krem z pieczonej dyni z papryką, curry i domowym sosem pomidorowym
1 kg dyni
5 ząbków czosnku
1 duża czerwona papryka
mały kawałeczek papryczki habanero
½ łyżeczki pasty curry
2 szklanki bulionu warzywnego
mała śmietana do zup
sól, pieprz (świeżo mielone z młynka)
Sos pomidorowy:
olej rzepakowy
6 średnich pomidorów
2 średnie cebule
szczypta cukru
sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, sól, pieprz, cukier. Smażyć, aż sos zgęstnieje.
Dynię pokroić na duże kawałki, upiec ze skorupą i pestkami razem z czosnkiem. Po ostudzeniu, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i upiec. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć pastę curry przez pół minuty, mieszając. Wrzucić pokrojoną dynię, czosnek, paprykę i habanero, podsmażyć kilka minut. Dodać bulion i sos pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Gotować 10 minut. Przestudzić. Zmiksować ze śmietaną na gładki krem, po czym jeszcze raz podgrzać.
Kurczak z dynią i pieczarkami*
(danie jednogarnkowe)
podwójna pierś kurczaka (1 podwójna)
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
700 g dyni (zważonej ze skórą), ok. 450 g samego miąższu
300 g pieczarek
1 nieduża cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki kremowej 30%
600 ml bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię obrać, wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
W szerokim, większym garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez ok. 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez ok. 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez ok. 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez ok. 2 – 3 minuty. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając, aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie (tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez ok. 3 minuty aż dynia będzie miękka.
Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.
*przepis z bloga kwestia smaku
Ciasto z dyni z cynamonem
2 szklanki mąki
3 jajka
szklanka cukru
½ szklanki rozpuszczonego masła
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej na dużych oczkach surowej dyni
Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Dodać sypkie składniki i zmiksować na gładką masę. Dołożyć startą dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oblać polewą.
Polewa (na zimno):
200 g cukru pudru
2 białka
Sok z cytryny
Składniki wymieszać na gładką, gęstą masę.
Smacznego :)