Królowa jesieni jest tylko jedna

Krem z dyni z gruszkąNa moim stole zdecydowanie rządzi teraz dynia, choć miłością do niej zapałałam stosunkowo niedawno. Na słodko albo na ostro. Jest wspaniała, bo można z niej zrobić pełen obiad: przystawkę, zupę, drugie danie i deser. Połączyć ze smakami, które w pierwszej chwili nie wróżą nic dobrego. Z dość niepewną miną stałam kiedyś nad garnkiem, do którego wrzuciłam cebulę, dynię   i …. gruszkę, a w kolejce czekały cynamon i gałka muszkatułowa. Zamknęłam oczy i chlusnęłam na to wszystko białym winem. Po odpowiedniej obróbce cieplnej i zmiksowaniu na aksamitny krem, efekt okazał się zaskakująco pyszny. Najbardziej uwielbiam dynię prowansalską, z zieloną skórą, która łatwo się obiera, więc nie trzeba piec, a w środku mięciutki, słodziutki pomarańczowy miąższ. Ostatnio, robiąc placuszki dyniowo-cukiniowe z tejże prowansalskiej, nie wytrzymałam i wgryzłam się w nią na surowo, jak w arbuza. Świadkami były hokkaido i piżmowa. Teraz łypią na mnie porozumiewawczo z koszyka, bo też chcą przeżyć wielką przygodę. Biedaczki nie wiedzą, że to będzie krótkotrwała przyjemność.

Oto proponowany pełen dyniowy zestaw obiadowy:

 

Dynia marynowana

 

1 kg dyni

½ l octu 6%

1 szklanka wody

200 g cukru

3-4 goździki

kora cynamonowa

Dynię obrać, pokroić w kostkę, lekko zblanszować. Zagotować pozostałe składniki i do gorącego roztworu włożyć dynię. Przełożyć do słoików. Pasteryzować.

 

Krem z pieczonej dyni z papryką, curry i domowym sosem pomidorowym

 

1 kg dyni

5 ząbków czosnku

1 duża czerwona papryka

mały kawałeczek papryczki habanero

½ łyżeczki pasty curry

2 szklanki bulionu warzywnego

mała śmietana do zup

sól, pieprz (świeżo mielone z młynka)

 

Sos pomidorowy:

olej rzepakowy

6 średnich pomidorów

2 średnie cebule

szczypta cukru

sól, pieprz

 

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, sól, pieprz, cukier. Smażyć, aż sos zgęstnieje.

Dynię pokroić na duże kawałki, upiec ze skorupą i pestkami razem z czosnkiem. Po ostudzeniu, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i upiec. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć pastę curry przez pół minuty, mieszając. Wrzucić pokrojoną dynię, czosnek, paprykę i habanero, podsmażyć kilka minut. Dodać bulion i sos pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Gotować 10 minut. Przestudzić. Zmiksować ze śmietaną na gładki krem, po czym jeszcze raz podgrzać.

Krem z dyni z pomidorami, papryką i curry

 

Kurczak z dynią i pieczarkami*

(danie jednogarnkowe)

 

podwójna pierś kurczaka (1 podwójna)

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

700 g dyni (zważonej ze skórą), ok. 450 g samego miąższu

300 g pieczarek

1 nieduża cebula

3 łyżki mąki

2 i 1/2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

125 ml śmietanki kremowej 30%

600 ml bulionu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.

Dynię obrać, wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.

W szerokim, większym garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez ok. 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez ok. 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.

Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez ok. 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.

Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez ok. 2 – 3 minuty. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając, aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie (tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez ok. 3 minuty aż dynia będzie miękka.

Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.

*przepis z bloga kwestia smaku

Kurczak z dynią i pieczarkami

 

Ciasto z dyni z cynamonem

 

2 szklanki mąki

3 jajka

szklanka cukru

½ szklanki rozpuszczonego masła

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

2 szklanki startej na dużych oczkach surowej dyni

 

Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Dodać sypkie składniki i zmiksować na gładką masę. Dołożyć startą dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oblać polewą.

Polewa (na zimno):

200 g cukru pudru

2 białka

Sok z cytryny

Składniki wymieszać na gładką, gęstą masę.

Ciasto z dynią i cynamonem

Smacznego :)

 

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest

Jedna odpowiedź

  1. 12 października 2015 by ciapul

    dynia hokkaido jest znakomita, słodka, ale nie mdława, zupełnie inna w smaku niż wszystkie pozostałe dynie

Odpowiedz