Nie da się ukryć, że temperatura na zewnątrz spadła i będzie spadać. Trzeba to jakoś przetrwać przez najbliższe kilka miesięcy. Dlatego na moim stole na stałe już zagościła gorąca zupa. Zwłaszcza, że nie jest to wymagające danie, doskonałe więc dla zapracowanych. Nie trzeba tu posiąść żadnej tajemnej wiedzy. Podstawa to bulion na porządnym kawałku mięsa. Kostka rosołowa nie ma u mnie czego szukać. A reszta zależy już od własnej inwencji twórczej i tego, co w spiżarni. Zwykle gotuję to, na co akurat mam „smak”. Uwielbiam zupy-kremy, choć klasyczny rosół, krupnik czy barszcz często z nimi wygrywa. W dodatku dostarczają całego bogactwa dobrze przyswajalnych składników odżywczych, witamin, minerałów, błonnika i nawadniają organizm. Dobrze przyrządzona zupa syci, ale nie tuczy, choć szczerze mówiąc jest to ostatnia rzecz, na którą zwracam uwagę, bo szczęśliwie nie muszę się odchudzać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, jak treściwie rozgrzać się w jesienne chłody. Smacznego :)
Co zrobić z warzywami i mięsem z bulionu #zerowaste
Bulion
ćwiartka kurczaka
szponder wołowy z kością lub pręga wołowa, ok. 200-300 g
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
¼ korzenia selera + zielona część, jeśli jest
biała część pora + liście
1-2 suszone grzybki
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól morska
litr wody
Obrane, pokrojone warzywa, kurczaka i przyprawy wrzucić do zimnej wody, gotować co najmniej 3 godziny. Gotuję zwykle większą ilość, porcjuję po wystudzeniu i zamrażam w słoikach. Rozmrażanie trwa krócej i oszczędza czas przy przyrządzaniu kolejnej zupy.
*****
Krem z pieczonej dyni z papryką, curry i domowym sosem pomidorowym
1 kg dyni
5 ząbków czosnku
1 duża czerwona papryka
mały kawałeczek papryczki habanero
½ łyżeczki pasty curry
2 szklanki wywaru z warzyw
mała śmietana do zup
sól, pieprz (świeżo mielone z młynka)
Sos pomidorowy:
olej rzepakowy
6 średnich pomidorów
2 średnie cebule
szczypta cukru
sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, sól, pieprz, cukier. Smażyć, aż sos zgęstnieje.
Dynię pokroić na duże kawałki, upiec ze skorupą i pestkami razem z czosnkiem. Po ostudzeniu, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i upiec. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć pastę curry przez pół minuty, mieszając. Wrzucić pokrojoną dynię, czosnek, paprykę i habanero, podsmażyć kilka minut. Dodać bulion i sos pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Gotować 10 minut. Przestudzić. Zmiksować ze śmietaną na gładki krem, po czym jeszcze raz podgrzać.
*****
Krupnik z truflowymi ziemniakami
![]()
bulion (do podstawowych składników dorzucić gałązkę lubczyku)
50 dag ziemniaków zwykłych lub truflowych (fioletowe)
szklanka kaszy jęczmiennej
Z ugotowanego bulionu wyjąć warzywa, wsypać kaszę, dodać szczyptę świeżo zmielonej soli morskiej i gotować ok. 15 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, aż zmiękną. Do gotowej zupy dodać ugotowaną wcześniej, pokrojoną marchewkę i posiekany świeży lubczyk.
*****
Krem pomidorowy
duża cebula
kilka ząbków czosnku
2 łyżki masła osełkowego
2 łyżki oliwy
½ litra bulionu
500 g pomidorów „pelati” w puszce
mały koncentrat pomidorowy
500 g passaty pomidorowej
szczypta oregano
sól morska
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
doniczka świeżej bazylii
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać bulion, pomidory z puszki wraz z sosem, passatę, koncentrat i przyprawy. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować ze świeżą bazylią. Podawać według uznania z gęstą śmietaną lub serkiem mascarpone.
*****
Krem z cukinii
duża cukinia
duży ziemniak
duża cebula
3 ząbki czosnku
litr bulionu
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła osełkowego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Cukinię ze skórą pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, zeszklić cebulę, podsmażyć ok. minuty z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodać ziemniaka i cukinię, podsmażyć kilka minut. Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Można dodać kilka listków bazylii. Zmiksować przed podaniem.
*****
Krem selerowy z groszkiem
duży seler + pokrojone 2 łodygi selera naciowego
mały por
300 g groszku (mrożony lub z puszki)
cebula
3 łyżki masła osełkowego
litr bulionu
kawałek startego imbiru
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka soku z cytryny
sól morska
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
Selera i cebulę obrać, pokroić w plastry, włożyć do garnka wraz pokrojonym porem, masłem i szklanką wywaru i dusić po przykryciem na małym ogniu. Warzywa zmiksować, gdy już zmiękną i dodać resztę gorącego bulionu oraz koncentrat pomidorowy, gotować kilka minut. Dodać groszek (jeśli mrożony, najpierw zagotować). Przyprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem.
*****
Zupa cebulowa na białym winie
1 kg cebuli
szklanka białego wytrawnego wina
litr bulionu
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła osełkowego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, smażyć mieszając, aż mocno się zrumieni (ok. pół godziny). Wlać wino, zredukować. Dolać gorący bulion i gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać według uznania np. z grzankami.