Jesienna rozgrzewka

Nie da się ukryć, że temperatura na zewnątrz spadła i będzie spadać. Trzeba to jakoś przetrwać przez najbliższe kilka miesięcy. Dlatego na moim stole na stałe już zagościła gorąca zupa. Zwłaszcza, że nie jest to wymagające danie, doskonałe więc dla zapracowanych. Nie trzeba tu posiąść żadnej tajemnej wiedzy. Podstawa to wywar z warzyw na porządnym kawałku mięsa. Kostka rosołowa nie ma u mnie czego szukać. A reszta zależy już od własnej inwencji twórczej i tego, co w spiżarni. Zwykle gotuję to, na co akurat mam „smak”. Uwielbiam zupy-kremy, choć klasyczny rosół, krupnik czy barszcz  często z nimi wygrywa. W dodatku dostarczają całego bogactwa dobrze przyswajalnych składników odżywczych, witamin, minerałów, błonnika i nawadniają organizm. Dobrze przyrządzona zupa syci, ale nie tuczy, choć szczerze mówiąc jest to ostatnia rzecz, na którą zwracam uwagę, bo szczęśliwie nie muszę się odchudzać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, jak treściwie rozgrzać się w jesienne chłody. Smacznego :)

 

Wywar

Ćwiartka kurczaka

2 średnie marchewki

1 korzeń pietruszki

¼ korzenia selera

biała część pora

1-2 suszone grzybki

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

2 liście laurowe

sól morska

litr wody

Obrane, pokrojone warzywa, kurczaka i przyprawy wrzucić do zimnej wody, gotować co najmniej godzinę.

*****

Krem z pieczonej dyni z papryką, curry i domowym sosem pomidorowym

 

 

1 kg dyni

5 ząbków czosnku

1 duża czerwona papryka

mały kawałeczek papryczki habanero

½ łyżeczki pasty curry

2 szklanki wywaru z warzyw

mała śmietana do zup

sól, pieprz (świeżo mielone z młynka)

 

Sos pomidorowy:

olej rzepakowy

6 średnich pomidorów

2 średnie cebule

szczypta cukru

sól, pieprz

 

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, sól, pieprz, cukier. Smażyć, aż sos zgęstnieje.

Dynię pokroić na duże kawałki, upiec ze skorupą i pestkami razem z czosnkiem. Po ostudzeniu, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i upiec. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć pastę curry przez pół minuty, mieszając. Wrzucić pokrojoną dynię, czosnek, paprykę i habanero, podsmażyć kilka minut. Dodać bulion i sos pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Gotować 10 minut. Przestudzić. Zmiksować ze śmietaną na gładki krem, po czym jeszcze raz podgrzać.

*****

 

Krupnik z truflowymi ziemniakami

 

 

krupnik 

wywar (do podstawowych składników dorzucić gałązkę lubczyku)

50 dag ziemniaków zwykłych lub truflowych (fioletowe)

szklanka kaszy jęczmiennej

Z ugotowanego wywaru wyjąć warzywa, wsypać kaszę, dodać szczyptę świeżo zmielonej soli morskiej i gotować ok. 15 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, aż zmiękną. Do gotowej zupy dodać ugotowaną wcześniej, pokrojoną marchewkę i posiekany świeży lubczyk.

*****

 

Krem pomidorowy

 

 

duża cebula

kilka ząbków czosnku

2 łyżki masła osełkowego

2 łyżki oliwy

½ litra wywaru

500 g pomidorów „pelati” w puszcze

mały koncentrat pomidorowy

500 g passaty pomidorowej

szczypta oregano

sól morska

świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru

doniczka świeżej bazylii

 

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać wywar, pomidory z puszki wraz z sosem, passatę, koncentrat i przyprawy. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować ze świeżą bazylią. Podawać według uznania z gęstą śmietaną lub serkiem mascarpone.

*****

 

Krem z cukinii

 

 

duża cukinia

duży ziemniak

duża cebula

3 ząbki czosnku

litr wywaru

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła osełkowego

sól morska

świeżo zmielony pieprz

Cukinię ze skórą pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, zeszklić cebulę, podsmażyć ok. minuty z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodać ziemniaka i cukinię, podsmażyć kilka minut. Wlać wywar i gotować do miękkości warzyw. Można dodać kilka listków bazylii. Zmiksować przed podaniem.

*****

 

Krem selerowy z groszkiem

 

 

duży seler + pokrojone 2 łodygi selera naciowego

mały por

300 g groszku (mrożony lub z puszki)

cebula

3 łyżki masła osełkowego

litr wywaru

kawałek startego imbiru

łyżeczka koncentratu pomidorowego

łyżka soku z cytryny

sól morska

świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru

Selera i cebulę obrać, pokroić w plastry, włożyć do garnka wraz pokrojonym porem, masłem i szklanką wywaru i dusić po przykryciem na małym ogniu. Warzywa zmiksować, gdy już zmiękną i dodać resztę gorącego wywaru oraz koncentrat pomidorowy, gotować kilka minut. Dodać groszek (jeśli mrożony, najpierw zagotować). Przyprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem.

*****

 

Zupa cebulowa na białym winie

 

 

1 kg cebuli

szklanka białego wytrawnego wina

litr wywaru

3 łyżki oliwy

3 łyżki masła osełkowego

sól morska

świeżo zmielony pieprz

Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, smażyć mieszając, aż mocno się zrumieni (ok. pół godziny). Wlać wino, zredukować. Dolać gorący wywar i gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać według uznania np. z grzankami.

 

 

O Autorze 

    Znajdź mnie:
  • facebook
  • pinterest

Odpowiedz