Gotujemy się do Łodzi!
czwartek, 14 Wrz 2017, 22:12

Już za miesiąc w Łodzi,  X Jubileuszowe Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, a w targową sobotę 2 Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych. Podczas tegorocznego spotkania mamy rozmawiać o polskiej […]

Komentarzy: 0
Off nad Jeziorem Narie czyli Wyspa Brzozowa i kozy
czwartek, 31 Sie 2017, 0:30

Od czasu do czasu robię sobie tzw. off czyli Off-line. Nie mam syndromu, że coś mnie ominie. Że przez parę dni nie zajrzę na fejsbunia. Że obejdę się bez fot […]

Komentarzy: 0
Cud-Miód – pochwała obfitości w Święto Toruńskiego Piernika
wtorek, 15 Sie 2017, 23:01

Toruń to jedno z absolutnie MOICH miejsc. Mieszkają tam osoby szczególnie bliskie memu sercu. Specjalnych zachęt więc nie trzeba, żebym wsiadła w auto i pognała autostradą do miasta Kopernika i […]

Komentarzy: 0
Bursztynowa Wyspa, gładzica w Tawernie i Ptasi Raj
sobota, 15 Lip 2017, 22:06

Czwartkowe popołudnie. Dla mnie już weekend. Wsiadam w Pendolino, w komforcie, przy kawie i ciasteczku, snuję plany: ryba, nie, najpierw morze, nie, najpierw ryba, a może jednak morze… Trzy godziny […]

Komentarzy: 1
Uczta na Gościńcu
piątek, 30 Cze 2017, 0:28

Zamek w Liwie na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego, łączącego Warszawę z Wilnem, przez kilka wieków jednego z najważniejszych traktów Rzeczpospolitej, który przemierzali królowie, kupcy i podróżni. W gotyckim klimacie zamku […]

Komentarzy: 0
Między wódką a zakąską
poniedziałek, 15 Maj 2017, 16:11

Za wódką jakoś specjalnie nigdy nie przepadałam, choć zdarzało mi się od czasu do czasu skusić podczas rodzinnych imprez, no bo jak tu odmówić cioci Zosi czy wujkowi Kaziowi. Między […]

Komentarzy: 0
Prosto z serca – esencja karczocha
niedziela, 30 Kwi 2017, 21:36

Karczoch gościł u mnie rzadko. Gdy spróbowałam podanego z pomidorowym concasse w Restauracji-Winiarni Kotłownia, pojawiał się częściej. Ale stałym gościem, a wręcz rezydentem w mojej kuchni i na stole został […]

Komentarzy: 0
Co stół, to obyczaj
poniedziałek, 10 Kwi 2017, 22:53

Jajka, żur, biała kiełbasa, mazurek, babka – zwykle goszczą na większości polskich stołów. Jednak to nie koniec. Okazuje się, po raz kolejny, że kuchnia regionalna w Polsce jest bardzo inspirująca, […]

Komentarzy: 0
Rzymskie wakacje
środa, 15 Mar 2017, 21:18

Marzą mi się czasem rzymskie wakacje. Wrócić  do Ogrodu Różanego na Awentynie, zejść hiszpańskimi schodami do fontanny Barcaccia, powłóczyć romantycznymi zaułkami Zatybrza, sprawdzić prawdomówność w Bocca della Verita w przedsionku […]

Komentarzy: 0
Piemont kocha jeść
piątek, 24 Lut 2017, 0:12

„Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia” – George Bernard Shaw W pewien lutowy mroźny dzień zostałam zarażona miłością do piemonckiej kuchni przez Małgosię Buttitta i Monikę Kucia. Śniadaniując  […]

Komentarzy: 0
Zimowy powrót na bieszczadzkie manowce
niedziela, 5 Lut 2017, 21:43

    Wieje wiatr hen od Dwernika, Wieje wiatr hen od Komańczy… Czasem pośród buków znika. Czasem w kłębach kurzu tańczy. Czasem krąży dolinami. Czasem w ściany domów stuka… Jakby […]

Komentarzy: 0
Jabłko – dobre, bo polskie
wtorek, 10 Sty 2017, 11:59

Piątkowy rytuał. Poranna wizyta na lokalnym targu. Zatrzymuję się przy skrzynkach pełnych dojrzałych, śmiejących się do mnie, mniejszych i większych jabłuszek. Nie wiem, które wybrać. Najchętniej ugryzłabym wszystkie. Biorę do […]

Komentarzy: 0
Co ma piernik do wiatraka
piątek, 16 Gru 2016, 18:06

To wie tylko sam piernik. Pieczenie, dekorowanie, chrupanie czyli tzw. pierniczenie. Wspaniały „czasoumilacz”, zajęcie nie tylko dla dzieci, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ciasto na pierniki staropolskie zwykle przygotowuje się już […]

Komentarzy: 2
Bazar Kocha ludzi
środa, 30 Lis 2016, 22:24

Zaczęło się od bezy. Kiedyś myślałam, że jej nie lubię. Aż skusiłam się w kilku miejscach i okazały się mistrzowskie. Jedną z najlepszych jadłam w Bazarze Kocha. Potem była firmowa […]

Komentarzy: 0
Wpadła gruszka do fartuszka
wtorek, 15 Lis 2016, 20:12

Jesień nie rozpieszcza. Zaglądam do spiżarni i próbuję osłodzić ten ponury listopad. A że oprócz ciasteczek też coś trzeba jeść, tym razem do fartuszka wpadła polska gruszka i  dystyngowany francuski […]

Komentarzy: 0