Miesięczne archiwum: Listopad 2015

Czy dobre wino musi być drogie?

Odwiedziłem kiedyś winnicę Villa Erbice, produkującą w Veneto wina Soave Superiore DOCG, Valpolicella Superiore DOC Monte Tombole i przede wszystkim Amarone DOC Vigneto Tremenel. Ta winnica to kwintesencja filozofii, jaką kierujemy się przy wyborze wina, które mamy w Kotłowni. Dwaj bracia, Sylvio i Alberto Erbice, prowadzący winnicę objęli firmę po ojcu, który przejął ją po… Czytaj dalej »

Jak zaczęłam wreszcie qmać kaszę

Kasza była podstawą nie tylko kuchni staropolskiej, ale i mojego dzieciństwa. Nie sądziłam, że po latach na stałe zagości na moim stole. Wtedy nie miała dla mnie działania antystresowego, wręcz przeciwnie. Zdecydowanie nie była zachętą do wyciągnięcia małego śpioszka z łóżka o poranku, nawet, jeśli śpioszek był łakomczuszkiem. Ledwo przetarłam oczka a na stole dymił… Czytaj dalej »